"lus est ars boni et aequi"

VESZÉLYBEN A SZAVAZÁS

Nyílt levél Réti Lászlónak!

2014. 01.24-én, pénteken az Ügyvédi Összefogás elnökjelöltje, Dessewffy Alice személyesen felkereste Önt kérve, tegye lehetővé az Ügyvédi Összefogás számára, hogy a Kamara hivatalos, közéleti internetes felületén keresztül is megismertesse a tagsággal a ’Megújulás 12 pontja’ elnevezésű választási programját.

Ön ezt a kérést elutasította, illetve azzal a feltétellel teljesítette volna, ha az Ügyvédi Összefogás a tagjainak önerőből szervezett és finanszírozott www.ugyvediosszefogas.hu internetes oldalán erre viszont lehetőséget biztosít.

Ennek ellenére a 270. számú BÜK Hírlevélben „Rémhírek …” című cikkben egy kamarai tagunk által megfogalmazott konkrét ügyben írt levélre adott válaszban – még csak nem is elbújtatva – a saját kampánylevelet küldött ki teljes a tagság részére. Ezzel a jelenlegi pozíciójából eredő jogkörét kihasználva, a kamarai közpénzből fenntartott informatikai rendszert kisajátítva átlépett azon, hogy a már megkezdődött választási eljárásban Önnek is, mint jelöltnek ugyanannyi joga és kötelezettsége van és lehet, mint pl. az Ügyvédi Összefogás, de akár más szerveződés, vagy éppen egyénileg induló tisztségviselő jelöltnek.

Mindezt legalább olyannyira visszatetsző, mint az, hogy ebben a kampánylevélben az Ügyvédi Összefogás által korábban megalkotott és nyíltan közzétett ’Megújulás 12 pontja’ programból szemezgetve ”alkotott” magának és meglévő, vagy remélt támogatóinak választási programot. Ráadásul úgy, hogy ezen 12 pontba összefoglalt összefüggő és komplex megújulási programot az Ügyvédi Összefogás korábbi megkeresése ellenére nem vállalta fel.

A pénteki találkozójukon egyebekben Dessewffy Alice elnökjelöltünk tolmácsolta Önnek azon aggályokat, melyek a február 21-i választások technikai és demokratikus garanciáinak hiányosságából erednek.

I.          Jelenleg választási szabályzat nem deklarál semmilyen alapelvet, leszámítva azt, hogy az ügyvéd köteles az ügyvédi hivatáshoz méltó magatartást tanúsítani a választások során! Erről és még más kamarai szabályzásról is elmondható, hogy hiányos, vagy koránt sem elég részletes, egzakt, így önmagában nem is biztosítja a célzott folyamatok hitelességét. Lehet, hogy ”a suszternak lyukas a cipője!”, ám felettébb fura, hogy éppen az ügyvédek kamarai választási szabályzatából hiányzik alapelvi szinten a választás tisztaságának megóvása, esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölő szervezetek között, jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás, a választási eljárás nyilvánossága, de említhetnénk a fogyatékossággal élő tagjaink érdekeinek a védelmét is.

II.        A 2013-ban megalkotott választási szabályzat a BÜK kiemelkedő taglétszáma ellenére a korábbi három, később két napról drasztikusan 10 órás időtartamra korlátozta le a szavazás időtartamát. A választás napja munkanap, időtartama pedig az aktív ügyvédek esetében pontosan a munkaidőre esik. Ha mindössze két alternatív jelölttel is számolunk 127 db tisztségre, akkor is egyetlen szavazónak közel 250 nevet kell átolvasnia és beikszelnie, majd az ívet urnába bedobni, ami legalább 8-10 perc lesz fejenként. Mindezen körülmények az 5000 főt elérő aktív szavazóra nézve fizikailag lehetetlenné teszik a legfőbb tagi jog gyakorlását. A kétségek alappal maradnak fenn akkor is, ha esetleg csak az aktív tagság 1/3-a gondolná úgy, hogy mindezen méltatlan körülmények mellett is eljön választani.

III.         A lehetséges és a várható létszám, valamint az időkeret tükrében miként lesz biztosítva a szavazás a titkossága? Már a korábbi, több napos választás során sem igen tudták kivárni a Kollégák, hogy bejussanak a csekély számú szavazófülkébe. Az kamara helyiségeiben lévő különböző asztalokon, ablakpárkányon egymás szavazólapjába ”belelógva” töltötték ki a választóíveket, miközben nem mellesleg ott ”járőrözött” közöttük az akkori és a jelenlegi kamarai vezetés néhány meghatározó alakja?

A kamarai választási szabályzat megteremtette az objektív lehetőségét annak, hogy a tagság gyakorlatilag fizikailag korlátozva legyen a legfőbb tagsági jogának gyakorolásában! Minderre Önök szerint a megoldás a 270-es Hírlevél másik cikkéhez tett cinikus és majdhogynem megalázó ajánlás, miszerint „VIGYÁZAT, AZ ÚJ SZABÁLYZAT SZERINT CSAK 1 NAPOS A VOKSOLÁS! Aki nem akar lemaradni, elkésni, jobban teszi, ha délelőtt indul szavazni”??

IV.        Az ilyen körülmények mellett alapszükséglet, hogy a választási szervekben is biztosítva legyen az esélyegyenlőség. A szavazatszámláló bizottság tagjait az a jelenlegi kamarai elnökség többsége választja meg. Vajon miként lesz demokratikus és legitim egy olyan választást, amelyen a meglévő tisztségviselőkre alternatívát állító csoport, vagy csoportok is indulhatnak, ám a szavazatokat mégis a meglévő tisztségviselők által delegált személyek fogják számolni? Éppen ezért elengedhetetlennek tartjuk, hogy a választásban, illetve a szavazatszámlálásban közvetlen ellenőrzésre, felügyeletre kapjon megfelelő lehetőséget mindegyik jelöltállító választási szerveződés, vagy legalább a szavazatszámlálás közjegyző jelenlétében történjen.

A kar tagjai érdekeinek védelmében az Ügyvédi Összefogás követeli, hogy

        a tagság gyakorolni tudja, sőt méltó körülmények között tudja gyakorolni a legfőbb tagsági jogát!

-          a szavazás titkosságát minden körülmények között!

-          valamennyi választási szerveződés, csoport azonos feltételekkel tudjon részt venni a szavazási eljárás felügyeletében és a szavazat számlálásában is!

-          a választásnak, de legalább a szavazatszámlásnak legyen közhiteles felügyelete!

A fentebb leírtak jól jellemzik a Budapest Ügyvédi Kamara jelenlegi vezetésnek cinikus hozzáállását, a saját tagságához. Riasztó a kamarai állapotokra nézve, hogy ezeknek az alapvető feltételeknek és alapjogoknak a biztosítását egyáltalán követelni kell.

Tisztelt Elnök úr, a napokban Ön az egyik elektronikus médiában az Ügyvédi Összefogás programjának egyik pontjára támaszkodva XXI. századi ügyvédség képét emlegette. Nos, az Ügyvédi Összefogás határozott véleménye az, hogy az ügyvédséget lyukas cipőben nem lehet a XXI. századba átvezetni!

Ezúton kérjük, hogy elnöki hatáskörében eljárva mind jelen levelünket, mind pedig a mellékleteként csatolt ’Megújulás 12 pontja’ megnevezésű választási programunkat s annak rövidített, archaikus megjelenésű változatát együtt és egyszerre a Budapesti Ügyvédi Kamara valamennyi tagja részére Hírlevélként haladéktalanul továbbítsa!

A feltétlen esélyegyenlőséget demonstráló intézkedését előre is köszönve, maradunk

 

Kartársi tisztelettel:

az Ügyvédi Összefogás képviseletében

 

Dr. Dessewffy Alice

Dr. Bártfai Beatrix

Dr. B. Szabó Gábor

Dr. Buczkó Péter

Dr. Járai Gábor

Dr. Molnár-Bíró György

Dr. Patay Géza

Nyílt levél Megújulás 12. pontja Ügyvédi Összefogás 12 pontja

pdfIcon

pdfIcon pdfIcon

 

 

Ha kérdése, javaslata, észrevétele van kérjük vegy fel velünk a kapcsolatot az alábbi e-amil címen.
E-mail: [email protected]

Kövessen minket Facebookon is:fblogo

 

Ide sorolva: , , , , ,

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére