"lus est ars boni et aequi"

Vajon csak a tagság lett átverve?

cikk20170608A rendelkezésünkre álló információk szerint az új ügyvédi törvény tervezetébe az egyeztetéseket követően az IM belefoglalta a tagság által 2014-ben már elvetett ”matricarendszer” bevezetését. Sokak, köztük több tisztségviselő tudomása szerint is azonban a kezdeményezés nem a minisztériumé volt, ő csak a nevét adta hozzá. Kérdésként merül fel ezért, hogy a zűrzavaros kamarai kommunikáció mennyiben tükrözi a valóságot és mennyiben a BÜK és a MÜK elnökségének rejtett szándékait leplezi?

Tudomásunk szerint a kormányzaton belül is élénk vita bontakozott ki a ”matricarendszer” és a „visszadátumozhatatlan” ellenjegyzési nyilvántartás kapcsán.

Sem a tézisek, sem a tervezet semmilyen formában nem tartalmazta a ”matricarendszer” visszacsempészését, amelyről mi is csak a BÜK elnökének cinizmustól sem mentes bejelentéséből szerezhettünk tudomást (lsd. lentebb). Az akció egyetlen haszonélvezője a területi kamarákat regisztrációs hivatalokká degradáló MÜK elnöksége. Különösen visszatetsző ezért, hogy a MÜK elnöksége soron kívül és ellenállás nélkül, mindössze egy ellenszavazattal (!), az összes területi kamarai elnök támogatásával (!) megszavazta az egyszer már elvetett ”matricarendszert” bizonyítva ezzel a testület méltatlanságát és alkalmatlanságát.

Ismét, újból és újból a régi nóta! A fejünk felett döntenek néhányan rólunk a megkérdezésünk nélkül, vagy éppen – mint most is – kifejezett szándékunk és véleményünk ellenére. Képesek az ügyvédi szakma teljes szervezeti rendszerét úgy felforgatni, hogy annak egyetlen célja a szemérmetlen hatáskör és hatalomkoncentráció legyen mindössze, néhány „csúcsragadozó” javára. Sunyi módon folyik a mutyi, és annak eredménye megint csak a gagyi lesz – ha nem lépünk időben.

Vegyük végre a saját kezünkbe a saját dolgainkat! Követeljük a független szakmai szervezetek bevonását az új ügyvédi törvény nyilvános előkészítésébe! Akadályozzuk meg, hogy a tagság érdekeit nem szolgáló új ügyvédi törvény a jelenlegi formájában kerüljön elfogadásra!

Csúszik az új Ügyvédi törvény elfogadása
2017. június 01.

Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága május 25-én egy 138 pontos - többségében pontosító, szövegértelmező – módosító indítványt terjesztett elő a Kormány által márciusban benyújtott javaslathoz.

Az ügyvédi hétköznapokat az “ellenjegyzési nyilvántartás” nevű új intézmény érintheti. Az állam által biztosított ügyvédi monopóliumok körébe (cégügyek, ingatlan-nyilvántartás) tartozó kötelező ellenjegyzéses okiratoknál a közjegyzőkével gyakorlatilag azonos technológiával készülne az okirat. Az ellenjegyzéshez a központi elektronikus nyilvántartásból kell kérni egy iktatószámot, amit akár papír, akár elektronikus ellenjegyzendő okiraton fel kell tüntetni. Nem minden egyes példányra kell külön iktatószámot kérni, ügyletenként 1-1 regisztrációs számról lenne szó! A költséget az ügyféltől rögtön el lehet kérni, mint jogszabályi előírás alapján és valószínűleg rendeleti úton meghatározott díjat. Természetesen, ha a jogtanácsosok kamarai taggá válnak, ez a nem ügyvédek által végzett ellenjegyzés után is jár. A bevétel a kamaráé

A szaktárca álláspontja szerint ezzel az ügyfelek jól járnak, mert a most nem részletezett iratelőállítási módszertan egy magasabb okiratbiztonságot eredményez. Kizárja a visszadátumozást, a lapcserét az ellenjegyzett ügyek esetében. Az ügyfél egy minimális díjért jóval nagyobb értéket kap (az összeget nem tudjuk, de aligha fog többe kerülni, mint 2-3 kávé ára). Ez növelni fogja az ügyvédi hivatás iránti közbizalmat, méltóságát és biztosíthatja azt is, hogy ezeket a feladatainkat hosszú távon megtarthassuk. Adminisztratív teher szempontból nem összehasonlítható a törvényben még jelenleg is létező, de hatályba nem léptetett, 2013 végén elfogadott “matricarendszerrel”. Az ott tervezett adminisztrációnak a töredéke.

Ez - bár erről még korai álmodozni - forrást teremthet a felelősségbiztosítás növeléséhez, a tagdíj-emelés elkerüléséhez, a JogTudor és ne adj’ Isten más szolgáltatások térítésmentes nyújtásához, és a Magyar Ügyvédi Kamarát terhelő feladatok költségeinek csökkentéséhez. A tárca szerint: jó az államnak, jó az ügyfélnek és az ügyvéd zsebéből nem vesz ki pénzt. A Magyar Ügyvédi Kamara elnökségének legutóbbi ülésén egy ellenszavazat mellett és az összes területi kamarai elnök igenlő szavazatával dr. Bánáti János felhatalmazást kapott arra, hogy az Igazságügyi Minisztérium és a Parlament Igazságügyi Bizottsága e javaslatát támogassa.

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére