"lus est ars boni et aequi"

Rétiék a tagdíjunkból több mint 70 milliós megbízást adtak matrica tanulmányra egy tanácsadó cégnek

Tisztelt Kollégák!

2014. február 3-án szerepel a MÜK teljesülésének napirendjén a MATRICA Ügynökség Zrt. megalapításáról szóló döntés.

Honlapunkon megtaláljátok a matrica részvénytársaság alapszabály tervezetét, amelyet a Réti László elnök – kérésünk ellenére – mindeddig nem volt hajlandó közzétenni.

A helyzet összegzése az alábbi:

A BÜK és MÜK jelenlegi vezetése egyetértett abban, hogy a legszélesebb tagság, azaz a közgyűlés megkérdezése, annak hozzájárulása nélkül,alapítson matricagyártásra, forgalmazásra és nyilvántartásra részvénytársaságot, amelyben a területi kamarák és a MÜK vennének részt tulajdonosként. Azt, hogy a MÜK február 3-i teljes ülése fog dönteni a kérdésben Réti László kész tényként közölte a BÜK 2014. január 27-i közgyűlésén.

A matrica Ügynökség Zrt-t a befizetett tagdíjainkból 125 millió forint alaptőkével hoznák létre, amelyből több mint 70%-ot a BÜK állna, többek között a Szalay u. 5/a. alatti ingatlanának apportján keresztül. Ugyanakkor a MÜK-öt a leglényegesebb döntési kérdésekben aranyrészvény és a teljes osztalékalapból 15% osztalékelsőbbségi részvény illetné, holott a jegyzett tőkéből mindössze 5% részesedést vállalna. Az Ügynökség jogosult lenne további„leányvállalatok”(!)alapítására, és más társaságban való részesedésszerzésre is,amely a kamarai tagság részére végképp ellehetetlenítené a matrica ügyre való közvetlen ráhatást. Ezen kívül is számos a BÜK számára előnytelen rendelkezés van az alapító okiratban. A BÜK január eleji elnökségi ülésének jegyzőkönyvéből az is kiderül, hogy még döntés sem született, a cég alapszabálya sincs elfogadva, de Réti Lászlóék már a személyi kérdéseknél tartottak, hiszen az elnök Köves Pétert és Kiss Pált kívánja delegálni a cég igazgatóságába a BÜK részéről.

Az elnökségi ülésen Köves Péter azt is közölte, hogy a beruházáshoz az Ügynökség Zrt-ben forrást kell biztosítani, előfinanszírozás szükséges, amely legjobb módjának a BÜK részéről a Zrt-nek nyújtandó tagi kölcsönt tartják. Az elnökség elé beterjesztett 2014 évre vonatkozó pénzügyi tervben az Ügynökség Zrt-nél 548 millió forint összegű beruházás került feltüntetésre, amely összeget – az elhangzottak szerint – az alaptőkén felüli BÜK tagi kölcsönnel kívánná finanszírozni a BÜK vezetőség.A jelenlegi több mint 20 tagú BÜK elnökségben az Ügyvédi Összefogás résztvevői közül csak négyen tagok, így esélyük sincs a tagság érdekeivel ellentétes egyes döntések megakadályozására, így a cégalapítással kapcsolatos indítványt sem tudták meggátolni.

A BÜK közgyűlésen az Ügyvédi Összefogás azon javaslatát, hogy a cégalapítási döntést és azzal kapcsolatos valamennyi kérdést emeljük közgyűlési hatáskörbe Réti László obstrukciója miatt – t.i. nem engedte szavazásra a kérdést – a jelenlévő tagság egyértelmű támogatása ellenére nem tudtuk megszavazni, így az elnöki jogkörben maradt.

Ugyanakkor a Debreceni Ügyvédi Kamara azonosan az Ügyvédi Összefogás álláspontjával levélben szólította fel Bánáti Jánost és Réti Lászlót, hogy kamarai közgyűlési döntések nélkül ne határozzanak cégalapításról, a MÜK február 3-i teljes ülésének napirendjéről vegyék le a kérdést.A debreceniek egyébként is szükségtelennek tartják a társaságalapítást és a BÜK által eddig az előkészítésre fordított költségeket is homályosnak tartják.

A BÜK vezetőség ugyanis – közös tagdíj befizetéseinkből – egy tanácsadó cégtől rendelt meg tanulmányokat több mint 70 millió forintért.

Az AAM Consulting tanácsadót nem tudni milyen alapon, kinek a javaslatára választotta ki Réti László és kötött velük tízmilliós szerződést egy olyan matrica-projekt előkészítésével összefüggésben, amelyről a tagságot meg sem kérdezték.

A MÜK 33 fős jelenlegi teljesülésén az Ügyvédi Összefogásból mindössze hárman tagok. Bízva a tagság érdekeit szem előtt tartó, felelősségteljesen gondolkodó más kamarák támogatásában, mindent elkövetünk, hogy - Réti László és vele tartó vezető társai ragaszkodása ellenére – az Ügynökség Zrt. alapítás lekerüljön a MÜK napirendjéről. 

 

 Ügyvédi Összefogás

 

Ha kérdése, javaslata, észrevétele van kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi e-amil címen.
E-mail: [email protected]

Kövessen minket Facebookon is:fblogo

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére