"lus est ars boni et aequi"

Nyílt levél Réti László elnök úrnak

Tisztelt Elnök úr!

Ön 2014. február 11-én nyilatkozott az ATV Egyenes beszéd című műsorában Kálmán Olga riporter asszonynak.

Ennek kapcsán a következőket szeretnénk Önnel megosztani.

Ön már a rendszerváltás kezdetétől a demokratikus eszmék elkötelezett híve volt. Önt mindenki így ismeri, és ez ma sem lehet másként. Ezért most sem kell félnie egy demokratikus kamarai választástól. Ön is mindig vallotta: nem a pozíciók, nem a tisztségek a fontosak, hanem az Ügy maga.

Az Ügyvédi Összefogás mozgalom haladó szakmai hagyományaink, értékeink megőrzésével jelentős változásokat és változtatásokat szeretne elérni a BÜK működésében, annak belső szabályozottsága tekintetében valamint érdekképviseleti rendszerében a megújulás jegyében és a tagság érdekében.

E miatt kérjük Önt, mint régi elkötelezett demokratát, hogy ne gördítsen akadályokat ezen törekvések elé.

Kérjük, hogy a nagy nyilvánosság előtt tett megnyilatkozásaiban a mostani választások kapcsán ne vizionáljon hadi állapotot, a tagságot túszul ejteni kívánó „partizán csoportokat”, és ne vádoljon bennünket „kalmárkodással”.

Kálmán Olgának elmondta az ATV-ben, hogy a jelenlegi választási folyamat nem hatalmi harc. Ebben teljesen igaza van. A kamarai tisztújítás nem elnökjelöltek személyes küzdelméről és nem egyes kollégák pozícióharcáról szól, legalábbis mi nem ennek tekintjük. Programokról kellene szakmai vitát folytatnunk, azonban programmal csak az Ügyvédi Összefogás állt ki szakmai megmérettetésre a kamarai tagság elé. Az Önök részéről azonban a programunkkal kapcsolatos szakmai érvelésre mindeddig nem került sor.

Mi nem lettünk mások, nem változtunk meg, ugyanazok az emberek vagyunk és ma is ugyanazokat az értékeket és szakmai elveket valljuk, mint eddig is. Bíztunk benne, hogy ezzel Ön is nyilván így van. Ezért is kerestük meg korábban és kértük, hogy nyíltan és egyértelműen vállalja fel az Ügyvédi Összefogás programját, amennyiben azzal maradéktalanul azonosulni tud. Legnagyobb sajnálatunkra erre nem került sor. Mindössze ennyi történt semmi más.

Az Ügyvédi Összefogás mozgalomnak nincs politikai háttere. Tisztán szakmai alapon dolgozunk -bárki bármit is sugalljon velünk szemben -és ugyanezen az alapon kívánunk szerepet vállalni a kamarai közéletben is.

Természetesen Öntől is elvárjuk, hogy határolódjon el az Ön politikai támogatására vonatkozó bármely – jelen esetben riporteri – megnyilvánulástól, amely cáfolattal azonban a műsorban adós maradt. Nem értjük azt sem, milyen alapon állítja, hogy „a kormányzat körein belül is megütközést váltott ki a dolog”. Elképzelhetetlennek tartjuk ugyanis, hogy bármilyen kormányzati szereplő egy szakmai kamara tisztújítási folyamatát bármely módon minősítsen, abba – az egyik elnök aspiráns részére kinyilvánított véleményével, álláspontközlésével – beavatkozzon.

A kamara elnökeként elvárjuk Öntől, hogy a 2014. február 21-i választásokra biztosítson olyan technikai feltételeket és körülményeket, hogy valamennyi szavazni kívánó kollégánk a kamara által meghatározott időkereten belül, európai módon, elegendő szavazófülke rendelkezésre állása mellett tudja gyakorolni választó jogát.

Bízunk Önben.

Ügyvédi Összefogás

Ha kérdése, javaslata, észrevétele van kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi e-amil címen.
E-mail: [email protected]

Kövessen minket Facebookon is:

fblogo

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>