"lus est ars boni et aequi"

Mit jelent a “felülvizsgálat alatt” megjegyzés az ingatlan tulajdoni lapján?

Az elmúlt időszakban, ha valaki tulajdoni lapot szerzett be a tulajdoni lapon az ingatlan címe mellett azt a megjegyzéssel találkozhatott, hogy “felülvizsgálat alatt”.

A Földhivatal tájékoztatása szerint a “felülvizsgálat alatt” megjegyzés az ingatlanok tulajdoni lapjára az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény 95. § (3) bekezdés alapján a központi címregiszter kialakításával összefüggésben került fel, amely azonban kizárólag az adott ingatlan címadatára vonatkozik. Az ingatlanok címadatának felülvizsgálata folyamatos és országos szintű.

A megjegyzés és a mögötte lévő eljárás egyéb jogot, tényt vagy adatot nem érint, de mindaddig szerepelni fog a megjegyzés a tulajdoni lapon, amíg a jegyző a címképzési eljárást be nem fejezi. Az ingatlan nyilvántartott címe tehát a jegyzői eljárás befejezésével véglegesedik, s a megjegyzés a tulajdoni lapon ezt követően már nem fog szerepelni.

Járai Gábor

Ide sorolva: , , ,

1 Hozzászólás

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére