"lus est ars boni et aequi"

Minden marad a régiben?

A BÜK választási határozatait első-, és másodfokon is megsemmisítő jogerős ítélet felülvizsgálati eljárásában dr. Baka András tanácsának kizárását a Kúria megtagadta.

Az elfogultsági kifogást vizsgáló kúriai tanács nem találta releváns oknak azt, hogy a kamarai választás eredményét jogerősen megsemmisítő ítélet felülvizsgálatát ne olyan tanácsvezető tárgyalja, akinek a privát ügyében eljáró ügyvéd kolléga a per tárgyával személyesen érintett. Az indokolásból az is kiderül, hogy maga az érintett tanácsvezető is akként nyilatkozott, hogy nem elfogult; többek között az adott ügyvédnek nem rokona és nem is a barátja s a hivatkozott peres eljárás egyrészt nem függ össze a jelen eljárással, másrészt pedig a feleknek az ítélet hozatal előtti minden szereplése befejeződött. A kifogást elbíráló kúriai tanács külön hangsúlyt helyezett arra, hogy az ilyen jellegű kérdések megítélésben döntő jelentősége van a bírák által tett nyilatkozatnak.

Fontos kiemelni a felperesek az indítványt nem arra alapozták, hogy dr. Baka András részrehajlóan ítélkezik, hanem arra, hogy az ügy elfogulatlan megítélése tőle nem feltétlenül várható el. Az elfogultsági kifogás alapvető célja az volt, hogy a BÜK kamarai választásának eredményét jogerősen megsemmisítő ítélet felülvizsgálatával összefüggésben még csak fel se merülhessen senkiben olyan személyes körülményekre alapítható kétség, amelyhez hasonló ok éppen az egyik lényeges indoka volt magának a felülvizsgálatra kerülő ítéletnek.

Nem szabad elfelejteni, hogy a kamarai választást megsemmisítő ítélet jóval túlmutat a választási határozatok szimpla megsemmisítésén! Azt deklarálja, hogy egy köztestület, egy társadalmi szerv önkormányzatiságát megtestesítő és megalapozó tisztújító választás legitimációja az ahhoz vezető eljárás kétségek nélküli szabályszerűségén alapul.

Bízunk benne, hogy az eljáró kúriai tanács mindezek tükrében az ítéletével kimondja, hogy minden köztestület, így különösen egy majd hatezer fős kamara esetében éppen a belső és külső hitelesség demonstrálása okán nem csak az eredmény, azaz a határozat megszületése a fontos, hanem az is, hogy az ahhoz vezető eljárás szabályszerű, hiteles, kétségektől mentes legyen. Ennek hiányban ugyanis nem csak az eljárás, de az az alapján megszületett határozat sem lehet jogszerű. Különösen fontos az eljárási szabályok maradéktalan megtartása a kamarát önkormányzó és egyben hatósági jogkört is szerző BÜK tisztségviselők választása esetében, hiszen a BÜK hatályos szervezeti szabályozása tükrében ez az egyetlen garancia a négy évente ”bebetonozott” mandátumot adó tagság részére.

 

Ügyvédi Összefogás Egyesület

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére