"lus est ars boni et aequi"

Megalakult az Ügyvédi Összefogás Egyesület

Kedves Kollégánk!

Annak, aki csak egy kicsit is figyelemmel kísérte az elmúlt öt-hat évben a budapesti ügyvédi közéletben lezajlottakat minden bizonnyal ismerősnek tűnhet az „Ügyvédi Összefogás” név. Az elnevezés még a 2010. évi BÜK tisztújítás során létrejött választási mozgalom neve volt, amelyet azok a kollégák indítottak el, akiknek az ortodox kamarai működési elvekhez képest alapvetően eltérő víziói voltak és vannak még ma is egy modern, XXI. századi hivatásrendi köztestület rendeltetéséről, feladatairól és irányításáról.  A mozgalom a 2012. évi BÜK tisztújítást megelőzően tudott megerősödni annyira, hogy támogatottsága és nem utolsó sorban programja révén saját jelölteket tudott állítani a BÜK több mint száz tisztségére, vagyis egy saját jelölt listával indult a választásokon.  A korábban soha nem remélt támogatottság jól jelezte, hogy a kar tagjainak újszerű és fokozott elvárásai vannak bármilyen kamarai vezetéssel szemben. Ezeket az elvárásokat a mozgalom rendhagyó, egyeseket talán sokkoló módon és formában, köztéri hirdetésként is kénytelen volt közzé tenni azt követően, hogy a hivatalban lévő kamarai vezetés a BÜK kommunikációs csatornáit kizárólag saját újraválasztásának megtámogatására és a mozgalom lejáratására használta fel.

A 2014. évi tisztújítás – eredményétől függetlenül – mérföldkő a budapesti ügyvédség történetében. Még soha ennyi tag nem élt választói jogával. A kamarai tagság közel fele adta le szavazatát, s ez a korábbi, néhány száz szavazathoz képest, mindenféleképpen forradalminak tekinthető. A szavazó urnák lezárását követő eseményekről azonban már csak keveseknek van hiteles tudomása. A szavazatszámlálás botrányos körülményeiről a kamarai vezetés nem nyújtott tájékoztatást a tagságnak.  Az események és történések kibeszélésére és a belső reparációra még csak remény sem lévén a mozgalom több jelöltje bíróság előtt támadta meg a választások eredményét, melynek eredményeként első fokon és nem jogerősen a bíróság 2014. június 26-án a választási eredményt megállapító 1-129. számú határozatokat, megsemmisítette. A BÜK vezetés nyilvánvaló fellebbezésének eredményeként a másodfokú tárgyalás most szeptember 24-ére, azaz majdnem napra pontosan egy és egynegyed évre (!)  került kitűzésre.

A fenti eljáráson kívül a 2014. évi választásokhoz kapcsolódóan további két bírósági eljárás van folyamatban ugyancsak jogerős eredmény nélkül. Mivel az abban részt nem vevők számára az eljárások tárgya és a kereset indítások oka nyilvánvalóan nem áttekinthető, szándékaink szerint a közeljövőben itt a honlapunkon egy-egy rövid és tárgyszerű összefoglalót teszünk közzé az egyes eljárásokról és azok aktuális állásáról.

Nem tisztünk az eljárásokkal kapcsolatos esélyek latolgatása, sokkal inkább a jövőbe tekintés. Ez motivált sokunkat akkor is, amikor a laza választási mozgalomból, egy organikus fejlődés következő lépéseként, de koránt sem végeredményeként, megalapítottuk az Ügyvédi Összefogás Egyesületet. Szándékunk és meggyőződésünk szerint a szilárdabb jogi keretek szilárdabb bázist is teremthetnek céljaink eléréséhez,

  • az ügyvédi közélet hiteles és tabuk nélküli tájékoztatásához,
  • egy új típusú szakmai érdekképviselet kidolgozásához és megalapozásához,
  • az eseti érdekvédelem keretében történő tanácsadáshoz és jogsegélyhez,
  • a hatékonyabb szakmai önképzés elősegítéséhez és
  • felvállaltan a regnáló kamarai vezetés civil ellenőrzéséhez és számonkéréséhez.

Eszközeink, kapacitásaink és lehetőségeink korlátozottak. A lelkesedés és az igazunkba vetett hit ezeket nyilvánvalóan nem tudja pótolni. Ezért az egyesület jövője szempontjából létkérdés, hogy mennyire találjuk meg a kapcsolatot a kar tagjaihoz, s hogy ők mennyire készek bennünket szimpátiájukkal, részvételükkel, aktív közreműködésükkel és lehetőségeikhez mérten anyagi eszközökkel támogatni. Honlapunkon rövidesen részletes programot hirdetünk, amely szervesen fog illeszkedni a választási kampány során közzétett, a kamarai vezetés által több pontjában is átvett, de csak töredékében teljesített 12 ponthoz, amelyeket itt tekinthet meg.

Kérjük, hogy kísérjen minket figyelemmel, véleményével, tanácsaival támogassa tevékenységünket, és amennyiben céljainkkal egyetért, úgy ne habozzon csatlakozni hozzánk.

Végezetül tájékoztatjuk Önt a fentiekben már említett másodfokú tárgyalás pontos időpontjáról és helyszínéről:

időpont: 2015. szeptember 24. 9:00

helyszín: Fővárosi Ítélőtábla (1055 Budapest, Fekete sas u. 3.) fszt. VI. sz. tárgyaló

Kérjük, hogy amennyiben ideje és elfoglaltsága engedi, úgy vegyen részt a tárgyaláson.

Az első fokú ítéletet itt, a tárgyalás teljes jegyzőkönyvét pedig itt éri el.

Szívélyes üdvözlettel

Az Ügyvédi Összefogás Egyesület vezetősége

Ide sorolva: ,

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére