"lus est ars boni et aequi"

Még mindig az “elkésettségről”

cikk201706092017. május 23-i bejegyzésünkben „Lekéstük a jövőt?” címmel tájékoztattuk olvasóinkat az új ügyvédi törvény tervezetére tett kritikai észrevételeinkre és javaslatainkra az IM államtitkárától kapott válaszról. Ebben az államtitkár asszony a kamarai szervezeti rendszer átalakításával és a jogtanácsosok kamarai integrálásával kapcsolatos hangsúlyos kritikáinkat „elkésettségre” hivatkozással utasította vissza.

Már akkor is jeleztük, hogy ebben a kérdésben, különösen egy független társadalmi szervezetnek, amelynek a releváns információkhoz való hozzáférése erősen korlátos, nem lehet elkésnie. Ezt most egy válaszlevélben részletesebben is kifejtettük az IM illetékes tisztségviselőjének. Levelünket ide kattintva tudja elolvasni.

Az Ügyvédi Összefogás Egyesület álláspontja szerint az elmúlt napokban felerősödtek a több sebből is vérző törvénytervezet izomból történő átnyomására irányuló kísérletek úgy az IM, mint a törvény előkészítésben mindvégig intranszparens módon részt vevő (értsd: mutyizó) kamarai vezető testületek részéről.

Mindez azonban ma már – és ez merőben új jelenség az ügyvédi közéletben – kiváltja az alternatív és független ügyvédi szerveződések nem tetszését, felháborodását és éles kritikáját is. Nem gondoljuk, hogy taktikus, bölcs és célravezető kormányzati hozzáállás lenne az érdemben nehezen vitatható kritikákat pusztán elkésettségre hivatkozással lesöpörni. Át lehet ugyan nyomni a törvényalkotáson erőből rossz törvényt (nem ez lenne az első és még csak nem is az utolsó), de ezzel a ma is létező problémák nem fognak megszűnni, sőt csak szaporodni fognak.

Valóban érdekében állhat az igazságügyi tárcának, hogy az elmúlt közel négy évhez hasonlóan folyamatosan az ügyvédi karon belüli csatározásokkal és botrányokkal foglalkozzék? A válságkezelés helyett nem lenne célszerűbb és nem utolsósorban korrektebb elfogadni azt a tényt, hogy az ügyvédi kar nagy része nem nézi jó szemmel az irracionális hatalom, hatáskör és pénz koncentrációt egy alapvetően szakmai érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezetben?

Vagy álljanak elő a farbával, és jelentsék be ellentmondást nem tűrő hangon: „Tisztelt Ügyvéd Hölgyek és Urak! Ennyi volt a 140 éves kamarásdijukból! Mostantól visszacsináljuk az Ügyvédi Hivatalt élén a volt elnökükkel, és Önök meg csinálják, amit mondunk.

Tiszta beszéd, tiszta sor. El tudjuk helyezni a történelemben. De az, hogy „önkormányzatiságról” folyik a porhintés, közben meg bebetonozzák néhány vezető „kamaráját”, akik majd jól „elönkormányoznak” minket, az nem méltó egy bizonyos intellektuális szinten felül senkihez. Ebben az esetben viszont nagyon nem kell majd azon sem csodálkozni, hogy ehhez nem találnak partnert azon néhány száz ügyvéden kívül, akik egzisztenciálisan lesznek érdekeltek a rendszer fenntartásában és működtetésében. (Csak semmi pánik! Lesznek ilyenek is.) Elviseljük majd a hivatalt, mert mi mást is tehetnénk, de tisztelni és főleg szeretni nem fogjuk, és majd kurucos hagyományokkal viszonyulunk a labanc adminisztrációhoz. Az aztán egy hatékony világ lesz!

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére