"lus est ars boni et aequi"

Matrica nélkül is lehet élet a kamarában

Mindössze 4 nappal a választás előtt próbálja megismertetni az ügyvédtársadalommal a jövőre vonatkozó elképzeléseit a jelenlegi elnök, Réti László elnökjelölt, azt követően, hogy program-nélküliségére az Ügyvédi Összefogás már többször felhívta a figyelmet.

Az Ügyvédi Összefogás jelöltjei kivételével – valamennyi kollégánknak elsőbbségi levélben küldött  - exkluzív kiadványban kapta kézhez  Réti László elnökjelölt személyes programját.

Az Ügyvédi Összefogás a programmal kapcsolatosan a következő észrevételeket teszi:

Réti László elnökjelölti programja kizárólag azon alapul, hogy az ún. matrica-rendszer bevezetésre kerül-e, vagy sem.

Valamennyi általa felvetett kérdéskörre adott válaszának alapját a matrica bevételek képezik, az adott programpont megvalósítását kizárólag a matrica lététől teszi függővé. Réti László programja általa bevallottan kizárólag abban az esetben valósítható meg, ha van matrica.

Ezzel szemben az Ügyvédi Összefogás már jóval korábban közzétett programja, a Megújulás 12 pontja a Kamara működésének, érdekképviseleti rendszerének átalakítását nem kapcsolata össze a matrica-kérdéssel. Réti Lászlótól eltérően az Ügyvédi Összefogás nem a matrica-rendszerben látja a kamarai működést feszítő problémák megoldásának kulcsát. Részletes programunk megvalósításáért – mindenféle matricától függetlenül – vállalunk felelősséget a tagság felé.

A matrica ügyre vonatkozó tények és ezzel kapcsolatos álláspontunk, valamint részletes programunk a www.ugyvediosszefogas.hu honlapunkon is megismerhető.

Az Ügyvédi Összefogás és Réti László kollégánk közötti – e kérdésben fennálló – alapvető nézetkülönbséget azonban kiemeljük:

A jelenlegi elnöktől eltérően mi a tagság, azaz  a közgyűlés megítélésére kívánjuk bízni a matrica üggyel kapcsolatos kérdések eldöntését és – ha erre a tagságtól felhatalmazást kapunk – kezdeményezni kívánjuk az illetékes kormányzati szervnél a matrica szabályozás felülvizsgálatát. Az Ügyvédi Összefogás szakmaiatlannak és ezért indokolatlannak tartja ugyanis pl. azt, hogy minden ügyvédi meghatalmazást matricával kelljen ellátni.

Az ügyvédi társadalom számára alapvetően lényeges problémákra Réti elnökjelölt úr – a matricán, mint minden kérdésre választ adó csodafegyveren túl – megoldási javaslatot programjában nem ad. Mi lesz az elnökjelölti programmal, ha a jelenleg éppen elhalasztott matrica-ügy mégsem, vagy nem teljesen úgy valósul meg, ahogy azt Réti László  szeretné? Nem tudható, hogy egy matrica nélküli és ezáltal program nélküli Réti László elnökként mihez kezdene a kamarában a következő négy évben?

Azt sem lehet tudni, hogy Réti elnök úr személyes programjával a majdani testületeket kitevő jelöltek közül azonosult-e bárki is, hiszen az elnökjelölti programként került meghirdetésre. Az Ügyvédi Összefogáson kívül ugyanis még mindig nem jelent meg olyan jelölti kör, jelöltcsoport, aki saját programmal rendelkezne. Olyan jelölti kör sem ismerhető akik nyíltan, nyilvánosan azonosulnának Réti László elnökjelölti programjával és azért névvel, személyükben felelősséget vállalnának a tagság felé. Ne feledjük pénteken nem kizárólag elnökválasztásra, hanem teljes kamarai tisztújításra kerül sor.

Úgy tűnik, hogy Réti László saját programjával az elnöki szék megszerzéséért, kizárólag saját pozíciójáért kampányol. Ne felejtsük el azonban, hogy Réti László néhány jelenlegi vezetőtársa által összeállított jelöltlista élén áll.

Réti László feltehetően érzékelte, hogy azoknak, akiknek a jelöltlistáján szerepel nincs programja, márpedig megalapozott program nélkül még nemigen sikerült senkinek sem demokratikus választást nyernie.

Ezen körülmények kényszerítő hatására kerülhetett sor a matrica alapú egyszemélyes elnökjelölti program összeállítására a választás előtti utolsó pillanatokban.

Az Ügyvédi Összefogás bízik a kollégák – programok és körülmények ismeretében hozott – felelősségteljes döntésében, választásában.

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére