"lus est ars boni et aequi"

Közlemény

Kedves Kollégáink!

Az eredményhirdetést követően szerettük volna megköszönni Nektek a Budapesti Ügyvédi Kamara 2014-es tisztújító választáson való részvételeteket és azt, hogy támogattátok az Ügyvédi Összefogás programját és jelöltjeit. Sajnos erre kamaránk működése nem adott lehetőséget ezidáig, mivel eredmény a választásokat követő immáron negyedik napon sincs.

Nem látunk a kamara falai mögé, nem tudjuk mire vélni ezt a visszás helyzetet, ami valószínűleg a szervezetlen és átgondolatlan előkészítés eredménye.

Mivel tovább nem akarunk várni, így ezúton mondunk köszönetet a támogatásotokért és személyes részvételetekért a szavazáson és egyben már most jelezzük, hogy számíthattok arra, hogy az Ügyvédi Összefogás mozgalom, s annak valamennyi résztvevője továbbra is mindent meg fog tenni egy eredményesebb, jobb kamaráért.

Az Ügyvédi Összefogás jelöltjei

3 Hozzászólások

 1. dr. Hargitai László Válasz

  Tisztelt Kollégák!
  Először én is köszönetet kívánok nyilvánítani. Szinte az utolsó napokban kezdtem figyelemmel követni az eseményeket, így inkább csak alapos feltételezés részemről, mennyi munka, idő és energia volt a mögött, hogy egy programra, a programot vállaló jelöltekre szavazhattam.
  Köszönöm!
  33 éve vagyok jogász, 20 éve ügyvéd. Ilyen nagyságrendű szakmai összefogást pályám során nem láttam. Annak ellenére, hogy történelmi térvesztést élt át az ügyvédség. Történelmi térvesztést szerintem részben azért, mert tőlünk volt jogtanácsosoktól féltette a korábban is praktizáló ügyvédi kar a piacra jutását, holott kormányzatról-kormányzatra az egész kar veszített teret. A közjegyzői kar történelmi léptékű diadalmenetéről nem kell beszélni, de a tetejébe még a honlapjukon tűrni kell a nyilvánvalóan velünk ügyvédekkel kapcsolatos összehasonlító, és hamis tényállítást tartalmazó reklámot a honlapjukon: ” A közjegyzői kar az ország egész területén biztonságosabb alternatívát kínál magán és vállalati ügyfeleinek, teljes körű jogi szolgáltatást nyújtva a közjegyzői okiratba foglalt jognyilatkozatokkal és jogügyletekkel kapcsolatban.” Nyilván nem a VASEDÉNYHEZ képest biztonságosabb, az meg hogy teljes körű lenne – nem tudom, sírjak, vagy nevessek, egy tárgyalásról jövök, és a bírósági folyosón közjegyzővel ügyfél képviseletében még (egyelőre!) nem találkoztam. (A jogügylet végrehajtható közjegyzői közokiratba foglalását is ugyebár az abszolute mellérendelt és egyenlő érdekérvényesítő pozícióban lévők szokták teljesen önként ‘s dalolva választani…)
  Annak ellenére nem láttam ilyen összefogást, hogy egy átmenetileg pályát elhagyó pályatársunk minisztersége alatt toltak be bennünket ÁFA körbe, holott ügyfeleink egy része nem ÁFA körbe tartozó, másik részük pedig nem bírja kifizetni, többi ügyfelünknek pedig akkor jött az ÁFA pénzforgalmi elszámolása, amikor már százezrével tönkrementek.
  Annak ellenére nem láttam ilyen összefogást, hogy Elnökünk az idén is megtisztelt mint “egyes hangokat” akik reklamálják, hogy egy ajánlott díjszabásunk ugyan miért nem lehet, amikor igenis kalkulálható, hogy mibe fáj az nekünk, hogy ügyvédnek mondhatjuk magunkat, mikor még egy fillér bevételünk nincs, csak kiadásunk. Persze – szinte becsületsértő ezt figyelmen kívül hagyó vélekedésre csúsztatni az “egyes hangot” – szó sem lehet kötelező díjszabásról, ha a munkadíj szabad megállapodás tárgya. Olyan ügyfél tájékoztatás viszont lehetne, hogy egy kalkuláció alapján tudhassa az ügyfelünk, hogy napi 1-12 órát dolgozó karunk egy órájára legalább 2-6/e Ft bevételnek kell esnie,hogy a költségszintjének kitermelését hozza.
  http://www.rakwien.at/
  webhelyen a Bécsi Ügyvédi Kamara található.
  http://www.rakwien.at/?seite=anwaelte&bereich=anwaltskosten
  webhelyen lehet az ügyvédi költségekről olvasni. Az átalánydíjazás, az időráfordítás szerinti díjazás fogalmának ismertetése után található a hivatkozás a tarifális díjazásra:
  Basis dafür sind das Rechtsanwaltstarifgesetz/ Ennek alapja az ügyvédi tarifa törvény
  Elnökünk, dr. Réti László telefonon ígérte, hogy ennek a kamarai honlapnak utána néz. Megválasztásának éve óta néz utána…
  Már tele van a padlás dr. Bánáti János elnökünk sok-sok éve ismételgetett fejtegetésével, miszerint a Versenyhhivatal milyen jól megbírságolta az állatorvosokat. Hol vagyunk már ettől!
  1) Felhívtam telefonon a bírság szülőatyját és akkor gondoltam vele befejezni a beszélgetést, amikor az irányú felvetésemre, hogy bizonyos ár alatt – ami nem termeli meg a legminimálisabb költségeket, az ajándékozás szándéka nélkül – simán tisztességtelen díjat kikötni, nos erre a felvetésre az volt a válasz, hogy “ennek piactisztító hatása van”. Nem tudom, én piszokkal nem szoktam takarítani, tisztességtelen piaci magatartással nem lehet piacot tisztítani – szerintem.
  2) Napnál világosabb, hogy ha van arra jogalkotás, hogy a bíró mit itélhet meg rendeleti alapon, akkor törvény is lehetne a tarifáinkról. (Lásd Ausztria)
  Persze “egyes hangok” letromfolása kevesebb energiát igényel, no meg ez a piactisztítás is lehet, hogy kedves gondolat annak a fülnek, amelyik azóta cseng, hogy a jogtanácsosi kar Rákosi elvtárs egykori húzása után ismét választhatta a privát szférát, és egyesült ügyvédi kar része lett.
  … és még sorolhatnám.
  Az itt fel nem soroltak ellenére eddig nem volt összefogásunk, most van!
  Köszönöm azoknak akik elindították, a napi munka gályázása mellett végigvitték!Kartársi Tisztelettel és Megbecsüléssel:
  dr. Hargitai László ügyvéd, külkereskedelmi és biztosítási szakjogász, hivatalos közbeszerzési tanácsadó /nem utolsó sorban “egyes hang”/

 2. Dr. Szekuli György Válasz

  Rettenetesen kíváncsi vagyok,nagyon érdekel a választás eredménye, mind ez idáig egyik kollégám sem tudott meg többet -a semminél..A választás 21-én volt, ma már 25-e van..Elhiszem és örülök, hogy a korábbiakhoz képest sokkal több kolléga vett részt a választáson, ellenben ennyi idő alatt -úgy gondolom-,hogy már lehetne információ, ahhoz képest, hogy eddig akár vasárnap éjjel is kaptam a Kamarától hírlevelet.
  Szeretnék csatlakozni az Ügyvédi összefogáshoz, és szeretnék elmenni a legközelebbi összejövetelre..

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére