"lus est ars boni et aequi"

KÖZLEMÉNY – Falak helyett hidakat

A „Budapesti Ügyvédi Kamara tisztségviselői” többek között dr. Szecskay András és dr. Kovács Kázmér elnökhelyettesek a tagság számára küldött e-mailben felhívást tettek közzé „Gondolkozzunk józanul és döntsünk felelősen” címmel.

Az Ügyvédi Összefogás ezúton határozottan visszautasítja Szecskay András kolléga és társai azon állítását, hogy az ügyvédi kamara falain kívül is kifejtett kampánya hivatásrendünkhöz méltatlan, felelőtlen és veszélyes lépés.

Először azt kell megvizsgálni, hogy ki és milyen célból épített falakat a kamara köré, a kamarai vezetés és a tagság közé? Miért gondolják úgy egyes kamarai tisztségviselők, hogy a kamarai falak közé bújva – a falakon kívül rekedt több ezres tagság megzavarása nélkül – kellene néhányuknak-néhányunkkal megfelelő módon elrendezni az ügyvédséget érintő problémákat? Az Ügyvédi Összefogás éppen ezt a saját falaihoz ragaszkodó, azokat védő kamarai vezetést kívánja megújítani és a tagság felé nyitott, vele együttműködő, számára szolgáltató, érdekeiket hatékonyan védelmező és érvényesítő kamarát kialakítani. Mindehhez a meglévő falakra nincs szükség, csak a tagság felé építendő hidakra.

Egyik első lépés a falak lebontásához annak elfogadása, hogy egy demokratikus szervezet demokratikus választási eljárásában bármely választásra jogosult tagnak joga van az adott szervezettel kapcsolatos észrevételeit, véleményét megfogalmazni, programot kidolgozni és azt közzétenni.

Demokratikusan működő szakmai szervezet esetén nem tudunk és nem is lehet egyetérteni azzal, hogy a szervezet integritása csak akkor biztosított, ha abban nem létezik ellenvélemény, eltérő szakmai elképzelés, vagy ha mégis akkor annak senki ne merjen hangot adni. Az ilyen szemléletű rendszerekre nem az integritás a legjellemzőbb kifejezés.

Szecskay András kollégánkkal és társaival most szembejött a demokrácia és feltehetően ezen annyira meglepődtek, hogy azonnal rendbontást vizionáltak és a megfélemlítés jól kipróbált eszközéhez nyúltak.

Az Ügyvédi Összefogás résztvevői nem hagyják sem magukat sem többi tagtársukat, sem fenyegetni, sem megfélemlíteni. Megkérjük a „kamarai tisztségviselőket”, hogy ezeket a megnyilvánulásaikat tartsák saját falaikon belül.

Meggyőződésünk, hogy a kamarai tisztújításnak nem az elnökjelöltek személyes küzdelméről és nem kollégák pozícióharcáról kell szólnia, az Ügyvédi Összefogás a kamarai választást nem is ennek tekinti. Egy jól működő érdekképviseleti szerv esetében elsődlegesen szakmai programoknak, szakmai érveknek kellene összecsapnia, építő vitában csiszolódnia. A személyek jelentősége leginkább abban rejlik, hogy hitelesen, elkötelezetten képviselik-e, valósítják-e meg az adott szakmai programot.

A jelenlegi kampányban szakmai programmal azonban csak az Ügyvédi Összefogás állt ki megmérettetésre a kamarai tagság elé. Programunkkal kapcsolatos szakmai érvelést, megnyilvánulást, észrevételt más jelöltektől eddig nem kaptunk. Igaz másik, saját elképzelésű programot sem látunk, amellyel kapcsolatos szakmai álláspontunkat mi is kifejthetnénk. Ha az egyik oldalon nincs szakmai program, nincsenek szakmai érvek, úgy velük szakmai vitát sem lehet folytatni.

A méltatlan magatartással vádaskodók figyelmét még valamire szeretnénk felhívni.

Az Ügyvédi Összefogás nyilvánosságra hozott Megújulási programjában régóta szerepel a 20%-os tagdíjcsökkentés vagy pl. a fiatalokat a kamarába programpont. A BÜK elnöksége a programunk közzététele után, február elején – dr. Kiss Pál által bevallottan kampánycélból és csak 2014 évre vonatkozóan – 10%-al csökkentette a tagdíjakat. A „kamarai tisztségviselők” pedig mostani felhívásukban meglepő módon maguk mellett már fiatalokat is szeretnének látni a kamara vezetésében.

Természetesen megtisztelő, ha valaki magáénak érzi a programunkat, de az nem tekinthető sem hivatásrendileg, sem magánemberileg méltó magatartásnak, ha sajátjaként hasznosítja azt.

Végezetül felhívjuk tisztelt kollégáink, szavazóink figyelmét arra, hogy a „kamarai tisztségviselők” most már nem csak a választási programunk tartalmát teszik magukévá, hanem szórólapunk megjelenési formáját is utánozzák.

A „kamarai tisztségviselők” csatolt jelöltlistája ugyanis mind szerkesztési, mind tipográfiai megjelenésében a megtévesztésig hasonló az Ügyvédi Összefogás által már széles körben terjesztett jelöltlistához.

Ez újabb bizonyíték arra, hogy a levelet jegyző „kamarai tisztségviselők”-nél jelen esetben hiányzott azon erkölcsi gát, amely visszatartotta volna őket a választás ilyen formában történő befolyásolásától.

Ügyvédi Összefogás

Ha kérdése, javaslata, észrevétele van kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi e-amil címen.
E-mail: [email protected]

Kövessen minket Facebookon is:

fblogo

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>