"lus est ars boni et aequi"

Közlemény

Tisztelt Kollégák!

A mai napon kiküldött 364. számú Hírlevél megismétli azon – a jogerős ítélet kézhezvételét követően is fenntartott – álláspontot, mely szerint a 2010-ben megválasztott kamarai tisztségviselők mandátuma él és a Kamara ez alapján működik tovább.

A fentiekkel összefüggésben felhívjuk a figyelmet – a Kúria Pfv. IV. 20433/2013/5. határozatával megerősített – Pécsi ítélőtábla Pf. III. 20385/2012/6. számú, BDT2014. 3056 eseti döntésként közzétett határozatára, mely a jogszabályon alapuló bírói gyakorlatot deklarálja.

BDT2014.3056

Ezen döntés is azt támasztja alá, hogy a BÜK 2014. február 21-én megválasztott tisztségviselőinek mandátuma a jogerős ítélet kihirdetésének napján, 2015. szeptember 24-én a jövőre nézve szűnt meg, azaz nem ex tunc hanem ex nunc hatállyal.

Bízunk abban, hogy az IM a megkeresésre mindezekre figyelemmel fog választ adni.

A Hírlevél „Mindez ügyvédi belügy, aminek nagyobb nyilvánosságot nem biztosítunk, …..“ megjegyzésére tekintettel felhívjuk a kollégák figyelmét a Bszi. 13. § (3) bekezdésére: A bíróság e törvényben meghatározott határozata – e törvény rendelkezései szerint – bárki számára, személyazonosítás nélkül, korlátozástól mentesen és díjmentesen hozzáférhető.

Ezen rendelkezés eljárásjogi alapelvi és továbbmenve Alaptörvényi/alapjogi többlettartalommal rendelkező sarkalatos (Bszi. 175.§) törvényi szabály, amelynek alapján a jogerős ítélet tartalma nyilvános, azaz nem kamarai belügynek minősül.

Tisztelettel

Ügyvédi Összefogás Egyesület

2 Hozzászólás

 1. dr. Budavári Imre Válasz

  A kamara tisztségviselői a szakma nagy tudói, kivéve, ha az ő hatalmukról van szó! :-)
  …és ez nem is olyan nevetséges…!!!

 2. Szabó Klári Válasz

  8 kamarai választásnál segédkeztem, többnyire striguláztam is a számláláskor, talán csak a 2006-os évin nem.
  Ha megkérdeztek volna, elmondtam volna, hogy hogyan kell 2200 x 129 voksot strigulázással, 5/10 fő szavazatszámlálóval 1 hosszú, de max. 2 nap alatt összesíteni, beleértve a kávé- és ebédszünetet is.
  Még a szavazatszámlálók is kényelmesen meg tudták volna oldani, nem kellett volna az alkalmazottak technikai segítsége sem. :)

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére