"lus est ars boni et aequi"

Közlemény

Tisztelt Kollégák!

A Kamara megalapozatlanul és az Ütv. 119 § (2) és (4) bekezdésébe ütközően állítja azt, hogy mától a 2010-es kamarai választáson megválasztott tisztségviselők és személyek mandátuma állt helyre. A vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint:

„119§ (2) A tisztségviselőket – a (4) bekezdésben foglalt kivétellel – négyévente közvetlenül választják, titkos szavazással (a továbbiakban: általános választás).

(4) A tisztségviselők megbízatása az új tisztségviselők megválasztásának napján szűnik meg. Ha a kamarák elnökének, főtitkárának, elnökségi tagjának vagy fegyelmi megbízottjának megbízatása egyéb okból korábban szűnt meg, a választásra jogosult szerv a megbízatás megszűnésétől számított 3 hónapon belül megválasztja az új tisztségviselőt. Az új tisztségviselő megbízatása a következő általános választásig tart.”

A Kamara okfejtése – figyelemmel a törvényi rendelkezésekre – az alábbiak okán jogellenes.

A Fővárosi Ítélőtábla 2015. szeptember 24.-én hozott ítéletével a BÜK 2014. február 26-ai közgyűlési határozatait megsemmisítette, azaz a 2014. február 26-án megválasztott tisztségviselők és testületek mandátuma e nappal megszűnt.

Az Ütv. 119. § (2) és (4) bekezdése alapján a BÜK tisztségviselőit 4 évre választják és a régi tisztségviselők tisztsége az új tisztségviselők megválasztásának napján szűnik meg.

A 2010-es kamarai választáson megválasztott tisztségviselők mandátuma ezek szerint 2014. február 26-án, az új tisztségviselők megválasztásának napján megszűnt.

A 2014. február 26-án megválasztott tisztségviselők mandátuma ugyanakkor a 2015. szeptember 24-ei napon szűnt meg a bíróság ítélete alapján és anélkül, hogy új tisztségviselők megválasztására sor került volna.

Az Ütv.-nek nincs egyetlen olyan rendelkezése sem, amely lehetővé tenné azt, hogy ha a megválasztott tisztségviselők mandátuma a cikluson belül bármely okból megszűnik (pl. elhalálozás, lemondás, jogerős bírósági határozat), úgy egy korábbi ciklusban megválasztott tisztségviselőknek a megszűnt mandátumai felélednének.

Fentiekből következően a Budapesti Ügyvédi Kamara 2015. szeptember 24-én kelt hírlevelében foglaltak jogsértőek és megalapozatlanok. A jelenlegi joghelyzet az, hogy a BÜK-nek nincsenek legális tisztségviselői, testületei.

Ügyvédi Összefogás Egyesület

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>