"lus est ars boni et aequi"

Kísért a matricázás szelleme

Tisztelt Kollégák!

Többször felhívtuk a kollégák figyelmét arra, hogy dr. Réti László elnök úr nem teszi lehetővé az Ügyvédi Összefogás számára, hogy a közös tagdíjbefizetéseinkből fenntartott BÜK honlapon illetve Pesti Ügyvédben bemutathassuk programunkat, míg ő ugyanezen eszközök útján folytatja választási kampányát. A diszkrimináció következtében kénytelenek voltunk más hírcsatornákat igénybe venni annak érdekében, hogy a jelenlegitől eltérő kamarai működési alternatívát is megismertethessünk a kollégáinkkal. Az Ügyvédi Összefogás részvevői minden esetben nyíltan, személyükben vállalták ezen célból tett sajtó megnyilatkozásaikat, véleményüket, amelyek során kizárólag szakmai szempontból foglalkoztak a kamarai választással, az ügyvédség helyzetével.

Az elmúlt napokban az egyik sajtóorgánum cikkében ügyvédeket bélyegeztek meg, politikai alapon soroltak be kollégákat aszerint, hogy ki az adott ügyvéd ügyfele, kinek a megbízásából végzett szakmai munkát.

Az újságíró a megbízók, legyen az maga az állam, valamely szerve vagy magáncég illetve magánszemély – általa feltételezett – politikai hovatartozásával azonosította a képviseletüket ellátó ügyvédeket. A megbízó személye, mint politikai szelektálási szempont a kamarai választáson induló jelöltek közül kizárólag az Ügyvédi Összefogás egyes résztvevőit érintette, akiket a cikkíró erős kormányzati kapcsolatokkal rendelkező jobboldali ügyvédekként aposztrofált.

Az Ügyvédi Összefogás határozottan elutasít minden olyan kollégák közötti csoportosítást, amely a megbízó vélt vagy valós politikai hovatartozását, erkölcsi magatartását vetíti ki a jogi képviselőjére. Az Ügyvédi Összefogás azon résztvevői, akik állami szervtől vagy állami cégtől kaptak megbízást éppen olyan megítélés alá kell, hogy essenek, mint azon kollégák, akik szintén rendelkeznek vagy rendelkeztek ilyen megbízói körrel, de nem vesznek részt a mozgalomban.

Éppen ezért felháborító lenne, ha valaki erős kormányzati kapcsolatokkal rendelkező baloldali ügyvédnek nevezné dr. Köves Pétert, azért mert irodája állami megbízásból 2004-től kezdődően kidolgozta az M5 autópálya kivásárlásának, matricásításának teljes szerződésrendszerét, 2005-ben részt vett a Budapest Airport privatizációjának előkészítésében, 2007-ben az M6 autópálya PPP konstrukciójának jogi tevékenységét végezte.

Nem lehetne egyetérteni, ha bárki ugyanezt a címkét kívánná ragasztani dr. Réti Lászlóra csak azért, mert irodája több megbízást kapott 2008-2009 között a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumtól vagy éppen dr. Patyi Gergelyre, illetve dr. Fekete Tamásra a KEHI-től az MNV Zrt-től származó megrendelések miatt.

Határozottan fel kellene lépni, ha valaki azért akarná megbélyegezni pl. dr. Szecskay Andrást, mert irodája közreműködött a Budapest Airport, az Antenna Hungária és a Nemzeti Tankönyvkiadó Privatizációjában vagy dr. Kovács Kázmért, mert megbízói között szerepel az MNV Zrt.

A vonatkozó jogszabályok alapján az állami szereplőkkel kötött szerződések közérdekű adatnak minősülnek, és a fenti megbízások alapjául szolgáló több üggyel a sajtó is foglalkozott, de a közreműködő ügyvédi irodákat megbízóik személye miatt kritikával nem illették.

http://www.ma.hu/tart/rcikk/c/0/81512/1

http://www.pbkik.hu/hu/pecs-baranyai-kereskedelmi-es-iparkamara/cikkek/2010-tavaszaig-autout-epul-pecsig-4168?print=1

http://www.vg.hu/vallalatok/a-clifford-chance-az-ev-ugyvedi-irodaja-119624,

http://fn.hir24.hu/csucsfogyaszto/2009/04/21/huszan_elitbol_ii/?action=PrintPage

http://www.wikitech.hu/www/2005/07/28/alairtak-az-antenna-hungaria-privatizacios-szerzodeset/

Éppen ezért megdöbbentő a kamarai választások kapcsán megjelent az Ügyvédi Összefogást lejáratni kívánó írás.  Sajnálatos módon több jel is arra utal a tendenciózus írásban, hogy az abban foglaltakhoz információkat a BÜK elnökségi ülésen résztvevők részéről szolgáltathattak.

A cikk ugyanis pl. a következőket tartalmazza: „a titkár – bár az elnökség tagjaként korábban soha sem szavazta le a biztonsági matrica bevezetésével kapcsolatos döntéseket – utóbb…”

Tényként az alábbiak szögezhetők le: A BÜK elnökségi üléseinek jegyzőkönyvei nem bárki számára hozzáférhető nyilvános iratok. Az elnökségi jegyzőkönyvek nem tartalmazzák azt, hogy a szavazás pillanatában kik voltak jelen és melyik tag szavazott adott esetben igennel. Ebből következően azt, hogy az egyes elnökségi tagok miként szavaztak egy adott kérdésben kizárólag az ismerheti, aki jelen volt az ülésen.

A cikket összeállító újságíró nem tartozik ezen személyek közé.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy milyen káros társadalmi hatása lenne annak, ha bármelyik hivatás képviselőjét megbízójának feltételezett politikai meggyőződése alapján kívánná bárki besorolni vagy minősíteni. Ha pedig ezen szelektáláshoz az adott szakma egyes képviselői, netán kamarai tisztségviselői nyújtanak – akár személyes érdekeik védelme miatt – segédkezet, úgy az az érdekképviseleti szerv valóban megérett a teljes megújításra.

Már csak azon egyszerű oknál fogva is, mert ha ez a megbélyegző gondolkodás az Ügyvédség és Kamaráik részéről szó nélkül marad, úgy legközelebb már nem csak az ügyfeleik, hanem esetleg saját társadalmi hátterük, vallásuk, származásuk, nemi identitásuk vagy egyéb különleges adataik alapján fogják az ügyvédeket vagy más szakmák képviselőit listázni a sajtóban.

Felkérjük a tisztelt Kollégákat, hogy határolódjanak el az ilyen törekvésektől és emeljék fel hangjukat az ilyen etikátlan, az egyes hivatások gyakorlói közé éket verő és ezzel az adott hivatást a társadalom előtt lejárató törekvések ellen, induljanak azok akár szakmán kívüli, akár azon belüli körökből.

Az ügyben levéllel fordultunk a MÜK és a területi kamarák Elnökeihez, továbbá a Magyar Szakmai Kamarák Szövetségének Elnökéhez, hogy azonnal és határozottan emeljék fel szavukat az ügyvédtársadalom és közvetve a rokon szakmák ezen alapvető érdekének megvédése céljából.

 Ügyvédi Összefogás

  

SZEMÉLYES HELYREIGAZÍTÁS:

Dr. Pörzse Tamás soha nem volt a cikkben említett “Jobb Kamaráért” jelöltje, 2010-ben és jelenleg is az Ügyvédi Összefogás jelöltje és annak egyben alapító tagja is!

Dr. Pörzse Tamás

 

 

Ha kérdése, javaslata, észrevétele van kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi e-amil címen.
E-mail: ugyvediosszefog[email protected]

Kövessen minket facebookon is:

fblogo

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére