"lus est ars boni et aequi"

Képviselői indítványra módosíthatják az ügyvéd törvényt 3

Tisztelt Kollégák!

Mint arról korábban tájékoztatást adtunk, az ügyvédekről szóló 1998. évi XI törvény módosítására dr. Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő 2015.10.06.-án T/6518 számon egyéni képviselői indítványt nyújtott be. Az Ügyvédi Összefogás Egyesület a javaslat áttanulmányozását követően, 2015.10.08.-án levélben fordult az igazságügyi miniszterhez részletesen előadva és alátámasztva azokat a súlyos jogi aggályokat, amelyek az előterjesztéssel kapcsolatban felmerültek. (A levél honlapunkon olvasható)

A területi kamarák tagjait megillető önkormányzati jog alkotmányba ütköző és jogbiztonságot sértő csorbítása, elvonása mellett azt is sérelmeztük a miniszternél, hogy – a normál közigazgatási jogszabály-előkészítési munka hiányában – elmaradt a szakmai szervezettekkel előírt kötelező egyeztetés, vita is, melyet külön nevesít a MÜK és a Minisztérium közötti stratégiai partnerségi megállapodás.

(http://2010-2014.kormany.hu/download/6/c9/60000/KIM-Magyar_Ugyvedi_Kamara.pdf)

Ennek során az érintettek kifejthették volna álláspontjukat, ám ezzel a törvénykezdeményezési móddal véleményezési lehetőségüktőlelzárták a Kar tagjait. A szakmai egyeztetés hiánya miatt dr. Bánáti János kollégánk eddig nem emelt kifogást.

A miniszternek írt levelünk megküldését követő napon, 2015.10.09.-én felkerült a parlament honlapjára három ellenzéki (MSZP, Jobbik, LMP) képviselő (dr. Bárándy Gergely, dr. Lukács László és dr. Schmuck Erzsébet) által jegyzett újabb indítvány, T/6569 szám alatt, amelyhez később dr. Völner Pál fideszes és dr. Vejkey Imre KDNP-s képviselő külön iromány útján csatlakozott.

(http://www.parlament.hu/irom40/06569/06569.pdf)

Ezzel egyidejűleg dr. Völner Pál eredeti javaslata lekerült a parlamenti honlapról. Az új javaslat lényegi tartalmát tekintve azonos a korábban benyújtott változattal. Szembetűnő ugyanakkor, hogy egyes változtatások, amit az új indítvány tartalmaz, éppen egyesületünk kifogásaira tekintettel próbált egyes részeket korrigálni. Sajnálatos módon azonban a többpárti indítvány azon túlmenően, hogy az alkotmányossági és jogbiztonsági problémákat nem szűntette meg, a korábbi változatnál még szakmaiatlanabbá és az Üt. tekintetében még inkoherensebbé tette a javaslatot. Megállapítható továbbá az is, hogy az előterjesztés a BÜK helyzetére sem ad megoldást.

A benyújtott indítvány tartalma kapcsán egyesületünkben felmerült, hogy a miniszternek írt levelünk valamilyen módon politikai pártok képviselői kezébe kerülhetett, amit rendkívül szerencsétlen körülménynek tartanánk, de az is lehetséges, hogy a politikusok rendszeresen látogatják egyesületünk honlapját.

Tekintettel a továbbra is fennálló alkotmányossági aggályokra, a javaslat benyújtásának napján az alábbi levelet juttattuk el minden parlamenti párt frakcióvezetője, valamint a Törvényalkotási Bizottság és az Igazságügyi Bizottság tagjai részére.

Levél a frakcióvezetőknek

A levelünkhöz mellékeltük a miniszter részére megküldött részletes szakmai álláspontunkat is, amelyben azt is kértük, hogy szaktárca is vizsgálja meg a javaslatot továbbá azt, hogy az Üt. módosítás előkészítésébe minél szélesebb körben vonják be az ügyvédek egyes érdekvédelmi, érdekképviseleti szervezeteit.

A mai napon sajtóhírek is megjelentek a tervezett Üt. módosítással kapcsolatban.

http://mno.hu/belfold/megszulethet-az-elso-ketseg-torveny-1308646

Tisztelettel:

Ügyvédi Összefogás Egyesület

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére