"lus est ars boni et aequi"

Ítélet született – A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a BÜK 2014. február 21-ei választói közgyűlésének döntéseit tartalmazó valamennyi határozatát

A Fővárosi Törvényszék 2014. június 26-án megsemmisítette a BÜK 2014. február 21-ei választói közgyűlésének döntéseit tartalmazó valamennyi határozatát.

A bíróság megállapította, hogy a szavazatszámlálás során elkövetett szabálysértések miatt a határozatok jogsértőek. Jogsértőnek minősül, hogy a szavazatszámlálás nem folyamatosan történt. A szavazatszámláló bizottság tagjai ugyanis csak 2014. február 22-én voltak jelen reggeltől-estig a szavazatszámláláson, ezt követően csak rendszertelenül, nem teljes létszámban. A tényállásból kiderül, hogy a szavazatszámláló bizottság tagjai a szavazatszámlálás alatt hazamentek, miközben a szavazólapok a BÜK épületében maradtak.

Megállapította a Törvényszék, hogy a szavazatokat jogsértő módon nem csak az arra jogosult szavazatszámláló bizottsági tagok számlálták, hanem a Kamara alkalmazottai is.

A bíróság mindezeket eljárási szabálysértésnek minősítette, amely alapján a közgyűlési határozatokat megsemmisítette. Álláspontunk szerint nagy jelentőséggel bír, ha egy választáson nem az arra jogosultak, és nem az előírt szabályok betartásával számolják a szavazatokat.

Az ítélet jogerőre emelkedését követően a BÜK köteles új választást tartani! Ez azt jelenti, hogy új tisztújító közgyűlést kell összehívni, szabályszerűen lefolytatni, a tisztségviselőket megválasztani.

Téves és jogsértő a BÜK elnökének, illetve egyes elnök-helyetteseinek azon véleménye, mely szerint egy közgyűlési határozat megsemmisítése annyit jelent, hogy a szavazatokat kell újraszámolni és a közgyűlési határozatokat újra kihirdetni.

A közgyűlési határozat megsemmisítése jogi értelemben azt jelenti, hogy a közgyűlésen hozott döntést semmisítette meg a bíróság. A közgyűlési határozat a közgyűlés döntését tartalmazza, amely a közgyűlésen résztvevő egyes tagok döntéseiből tevődik össze.

A tagok a döntéseiket szavazatuk leadásával – nyilvános szavazás esetén kézfelemeléssel, titkos szavazás esetén írásbeli szavazat leadásával – hozzák meg. A bíróság az egyes tagok döntéseiből, azaz szavazataiból összeálló közgyűlési döntést semmisítette meg, amelyet döntéseket a közgyűlési határozatok tartalmaztak.

Mindebből következően jogi lehetetlenség a megsemmisített döntések, azaz leadott szavazatok újraszámolása és azok újbóli kihirdetése, különös tekintettel arra a tényre is, hogy a 2014. február 21-i tisztújító közgyűlés a határozatok kihirdetésével lezárult.

A lezárt eljárást a közgyűlési döntések megsemmisítése nem „éleszti fel”, az nem nyitható újra, illetve nem folytatható.

A megsemmisített, azaz nem létező közgyűlési döntések helyett új közgyűlési döntést kell hozni, azaz új választást kell tartani. A tisztségviselőket megválasztó új közgyűlési döntések meghozatalához a jogszabályoknak és egyéb szabályoknak megfelelő új eljárást, azaz új választást kell lefolytatni. Az új választás során a kamara tagjainak le kell adni a szavazatukat, azaz meg kell hozni a döntésüket, és a tagok döntéseiből jön létre az új közgyűlési döntés, amelyet az új közgyűlési határozatok fognak tartalmazni.

Ügyvédi Összefogás

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére