"lus est ars boni et aequi"

Hány komcsi a „kevés”?

avagy, miniszteri kiszámolósdi ügyvédéknél

cikk2017.12.15Az igazságügyi miniszter (maga is valamikori gyakorló ügyvéd) a HVG.hu  minapi híre szerint megnyugtatta a honi közvéleményt azt illetően, hogy ugyan „a bíróságokat nem ismeri, ő maga az ügyvédi világból jön, ott kevés a komcsi”. Mindez a miniszternek az Országgyűlés igazságügyi bizottságán esedékes meghallgatásán hangzott el, ahol egy ellenzéki képviselő felhívására el kellett volna határolódnia a bírókat „lekomcsizó” fővárosi főügyésztől, akihez egyébként ott melegében a bizottság kormánypárti alelnöke is csatlakozott, aki immáron testületileg illette e kifinomult jelzővel a bírói kart (ti. „Komcsi mindegyik!”). Hát, a miniszteri elhatárolódás ilyenre sikeredett. A bírák ugyan „komcsik” maradtak, de most legalább már azt is tudjuk, hogy a mi sorainkban „kevés” van belőlük.

Na jó-jó, de mégis, mennyi az a kevés? Esetleg van róluk valamiféle hatósági nyilvántartás, vagy csak egy-két beavatott ügyvédi vezető előtt ismert a névsor? Van valami titkos kézfogásuk, fejtartásuk, jelszavuk? Be vannak (még mindig) kötve a titkosabbnál titkosabb helyekre, vagy mostanra már csak kiöregedett, elfeledett ügynökként tengetik napjaikat? Olyan izgi ez az egész! Kész történelmi krimi!

És valóban kevesen vannak, vagy csak a miniszter ködösít, hogy megóvja az ügyvédi kar becsületét? Honnan is tudhatná egy miniszter, hogy ezek a minden hájjal megkent és mindenre képes komcsik hogy furakodnak be az ügyvédi kamarákba?  Lehet, hogy, mintegy ötödik hadoszlop, már megint ott vannak mindenütt, kézben tartják a kart csak mi ezt még nem tudjuk. Hasonlóan a bírói karhoz, azzal a különbséggel, hogy ők már tudják, mert a bizottsági alelnök úr már közölte velük. Az ügyészekről meg már úgyis mindenki tudja, hogy kivétel nélkül komcsik, hiszen nekik még a talár gallérjuk is vörös, még csak nem is titkolják. A fővárosi főügyész is csak a figyelmet akarta erről a köztudott tényről elterelni, amikor „véleménycikkében” a bírákat komcsizta. De várjunk csak! Hogy a „nácik” színe is a vörös volt? Meg hogy nagyjából ugyanazt és ugyanúgy művelték? Meg, hogy nem nagyon lehet különbséget tenni a náci és a komcsi hatalomgyakorlás és társadalomszervezés között?  Akkor tulajdonképpen az igazságügyben rejtőző komcsik nem is komcsik, hanem nácik, esetleg ezek mutánsai, valamiféle „konácsik” vagy „nákomcik”?  Lehet, hogy a rossz listát vezetik a titkos „listavezetők”?

Na már most, mi úgy vagyunk vele, hogy egy komcsi is sok, mint ahogy egy náci is pont egyel több a kelleténél. Sajnos azonban a hazai ügyvédi kamarák történetében mindkettőből adódott szép számmal, amire a BÜK által 2018. január 24-ére szervezett „Múltfeltárás” során remélhetőleg majd fény is derül. Mindazonáltal az aktuálpolitikai célú számbavételükkel nem fárasztanánk senkit, mert időről időre úgyis színt vallanak és a rendszer, feltéve, hogy egészséges, kiveti őket magából. Ha meg nem, hát a rendszerrel van a baj, azt kell megreparálni egy hivatásrend kollektív megbélyegzése helyett.

Az azonban semmi szín alatt nem megnyugtató és elfogadható, hogy az igazságügyi miniszter a „komcsikról” csak ilyen hányavetien tud nyilatkozni. Több komolyságot Miniszter úr, ha kérhetnénk, ha már hivatalból világított rá a problémára. Ne habozzon még azt a kevés számú komcsit sem felkutatni az ügyvédi karon belül és megnevezni őket. Még az is lehet, hogy Ön is meglepődne az eredményen, ami talán új lendületet adna a megfeneklett lusztrációnak.

Különösen akkor van szükség az őszinte beszédre, ha „komcsi” alatt azokat érti, akik  az államgépezet felé szolgáltattak, vagy éppen szolgáltatnak még  jelenleg is bizalmas információkat.  Ha meg éppenséggel a „komcsi” alatt nem az ügynököket, hanem valamely világnézet képviselőjét érti, akkor meg azt tessék már nyilvánosságra hozni, hogy akkor most, 2018 hajnalán, még milyen egyéb politikai, ideológiai, faji, vallási besorolási kategóriák vannak ügyvédéknél? És persze azt is tessék már nyilvánosságra hozni, hogy ezeknek a kategóriáknak pontosan mik is a kritériumai? Hogy lehet beletartozni bármelyikbe, bejelentkezési alapon, a „felkentek” döntése alapján, vagy csak meghívásos alapon működik a dolog? Az mégse járja, hogy elvesszünk az ideológiai sokszínűségben központi iránymutatás hiányában!

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


hét − 4 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére