"lus est ars boni et aequi"

Matrica elnapolva

Csak részleges sikert tudott elérni az Ügyvédi Összefogás matrica ügyben a MÜK mai teljes ülésén. Bánáti szavazással kapcsolatos indítványát Kövesék lesöpörték.

 A MÜK mai, 2014. február 3-i teljes ülésén Bánáti János levette napirendről a Matrica-cég ügy megvitatását.

Indokolásában kitért arra, hogy ezt a rendszert előnyösnek tartja, azonban annak megtárgyalását a tisztújítás utáni időszakra javasolta elhalasztani. Tájékoztatása szerint kérte a KIM-től, hogy az Ütv. matrica rendelkezései csak 2014 novemberében lépjenek hatályba. Álláspontja szerint a kamarai választások után a Matrica Ügynökség Zrt. ügyet először a MÜK elnökségének kell megtárgyalnia, majd ezt követően kell a MÜK teljes ülésének döntenie.

A MÜK ugyanakkor nem foglalt állást, nem nyilvánított véleményt a területi kamarák irányába az Ügyvédi Összefogás és a hozzá csatlakozó Debreceni Ügyvédi Kamara azon határozott kívánságáról, hogy a matrica cég ügyéről a legszélesebb tagsági kör döntsön, azaz a cégalapítás indokoltságának megvizsgálása valamint az ehhez kapcsolódó valamennyi kérdés a területi kamarai közgyűlések hatáskörébe tartozzon.

Az Ügyvédi Összefogás jelöltjei megválasztásuk esetén – amennyiben a tagság azzal egyetért – haladéktalanul kezdeményezni fogják az arra illetékes kormányzati szerveknél a biztonsági jelre vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a matrica ellátással indokolatlanul előírt okirati kör, pl. meghatalmazás a kötelező biztonsági jellel való ellátási kötelezettség alól kikerüljön.

A jogbiztonság növelése érdekében javasolni fogjuk ugyanakkor azt is, hogy a kizárólag ügyvédi ellenjegyzéssel készíthető okiratszerkesztés körének bővítési lehetősége megvizsgálásra kerüljön.

A MÜK ülésen Bánáti János – az Ügyvédi Összefogás által feltárt – budapesti szavazási körülményekkel kapcsolatos aggályokat is a testület elé terjesztette. A MÜK-nek ugyanis lehetősége van hivatalos véleményt, ajánlást megfogalmazni a kérdésben. Bánáti is problémásnak ítélte, ha munkanapon 18-kor lezárják a szavazást, így az utcán vagy az épületben rekedt kollégák nem tudják gyakorolni választó jogukat.

A MÜK elnökének felvetése azonban még csak a megtárgyalásig sem jutott el, mivel Köves Péter BÜK elnökhelyettes felszólalásában a BÜK belügyeibe való kéretlen beavatkozásnak minősítette a MÜK elnök javaslatát. Így az ülésen azt bocsájtották szavazásra, hogy a MÜK nyilvánítson-e hivatalos véleményt a BÜK számára vagy sem. A véleménynyilvánítás szükségességét Köves Péter és támogatói leszavazták.

Természetesen az Ügyvédi Összefogás továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel küzdeni fog a szavazások európai körülmények közötti demokratikus lebonyolításáért és a szavazatszámlálás tisztaságának biztosításáért.

1 Hozzászólás

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére