"lus est ars boni et aequi"

Közlemény avagy öntsünk tiszta vizet a pohárba

Dr. Réti László kollégánk úgy nyilatkozott a minap a szavait szó szerint idéző MTI-nek, hogy „több jel mutat arra, hogy a fővárosi ügyvédek független demokratikus köztestülete ellen különböző csoportok, személyek összehangolt támadást intéztek”. Mivel további részletekkel e vonatkozásban nem szolgált, csak találgathatunk, hogy kire és mire gondolt.

Az elmúlt napok ügyvédi közéletét két hír kiemelten foglalkoztathatta. Az egyik a 2014. évi BÜK tisztújítási közgyűlés összes határozatának immáron jogerős megsemmisítése, ami már a MÜK-re is kiható legitimitási válságot eredményezett, a másik Dr. Papp Géza kollégánk által hűtlen kezelés miatt – Réti László állításával ellentétben nem ismeretlen tettes, de személy szerint ellene– tett büntető feljelentésének nyilvánosságra hozatala. Csak a rend kedvéért rögzítjük, hogy a nevezett két kolléga a válság előtti BÜK vezetés két csúcs tisztségviselője: a feljelentő a főtitkár, a feljelentett az elnök.

Mivel Réti László nyilatkozata azt sugallja, hogy a fenti két ügynek egymáshoz köze van, az Ügyvédi Összefogás Egyesület (ÜÖE) szükségesnek tartja az alábbiak közlését:

  1. Egy jogerős bírói ítéletnek való érvényszerzés, illetve az arra való törekvés egy demokratikus jogállamban nem értékelhető támadásnak semmilyen szervezettel vagy személyekkel szemben, ideértve a legitimitásukban megkérdőjelezett ügyvédi kamarai szervezeteket és azok sokkolt vezetőit is.
  1. A büntető feljelentéshez a pernyertes 19 BÜK tagnak, az ÜÖE-nek, illetve utóbbi egyetlen tagjának sincs köze sem közvetlen, sem közvetett módon, mint ahogy a hír napvilágra kerülésének időzítéséhez sem. Ezen túlmenően Dr. Papp Géza nem tagja sem a BÜK-kel szemben pert nyert „tizenkilenceknek”, sem az ÜÖE-nek, de – amennyire ezt tudni lehet – még csak nem is szimpatizánsa e köröknek. Következésképpen a két ügy összekapcsolását és abból egy szánalmas összeesküvés elmélet vizionálását az ÜÖE tisztességtelennek tartja, egy illegitimmé vált tisztségviselő mértéket vesztett nyilatkozatának tekinti, és azt határozottan visszautasítja.
  1. Ugyanakkor a feljelentés ténye és különösen annak tartalma – sok kollégához hasonlóan – az ÜÖE tagjait is megdöbbentette. Milyen eséllyel indulhat a kötelező megújulás felé egy olyan kamarai szervezet, amelynek két első számú vezetője közötti munkakapcsolatnak egy büntető feljelentés is részét képezi? Milyen belső közállapotokra utalhat és milyen üzenetet küldhet ez az ügyvédi kar és az egész társadalom felé? Az ÜÖE, noha nem örül a feljelentéssel kialakult helyzetnek, nem is retten attól vissza, hogy szembesüljön a tényekkel, mert ebben is a megtisztulás és a megújulás esélyét látja. Ezért a feljelentés mielőbbi kivizsgálását várja el az illetékes hatóságoktól és bízik abban, hogy a vizsgálat eredménye mielőbb ismertté válik a nyilvánosság előtt, legyen az bármilyen fájdalmas is.

Budapest, 2015. október 5.

Ügyvédi Összefogás Egyesület

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére