"lus est ars boni et aequi"

Egyéni képviselői indítványra módosíthatják az ügyvéd törvényt

Tisztelt Kollégák!

Nem tudjuk, hogy ismert-e a területi kamarák tagjai előtt az, hogy 2015. október 06–án egyéni képviselői indítvány került benyújtásra az országgyűlésnek az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény módosítása tárgyában.

A T/6518 számú indítvány az alábbi linken érhető el: http://www.parlament.hu/irom40/06518/06518.pdf

Felhívjuk valamennyi területi kamara tagjának a figyelmét arra, hogy a javasolt rövid, ám a kamarai önkormányzatiság tekintetében példa nélküli átalakításokat célzó tervezet egyaránt rendkívüli hatással bír a területi kamarák működésére és a kamarai tagok egyedi ügyeire.

A módosító javaslat – álláspontunk szerint – annak alapvető szakmaiatlansága mellett sérti az alkotmányos alapelveket és a területi kamarák tagjait megillető köztestületi önkormányzatiságot.  Megállapítható, hogy a javaslat rendelkezései a területi kamarák önrendelkezési jogának csorbításán keresztül egyértelműen az önrendelkezési jog korlátozásának irányába mutatnak.

Jogi álláspont a törvényjavaslathoz

Az Ügyvédi Összefogás Egyesület a mai napon eljuttatta az igazságügyi miniszterhez a törvényjavaslat tárgyában részletesen kifejtett álláspontját, amelyet ezúton közzéteszünk.

Kérjük valamennyi kollégánkat, területi kamarai hovatartozásától függetlenül, hogy a törvényjavaslatot és az Egyesületünk által kifejtetteket tekintse át, alakítsa ki saját szakmai álláspontját és amennyiben ezzel megtisztel minket, ossza meg velünk illetve más területi kamarai tagokkal is.

Ha mi területi kamarai tagok nem lépünk fel saját önkormányzatiságunk védelme érdekében és a javaslat elfogadásra kerül, úgy annak súlyos következményeiért csak magunkat hibáztathatjuk.

Tisztelettel

Ügyvédi Összefogás Egyesület

1 Hozzászólás

  1. dr. Budavári Imre Válasz

    Tisztelt “Összefogás”!
    Egyetértek az egyesület gondolataival, ez az egyéni törvényjavaslat, ahogy Önök megfogalmazták jogi álláspontjukban, enyhén szólva is aggályos.

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére