"lus est ars boni et aequi"

BÜK tagdíjcsökkentés – Dr. Kiss Pál főtitkár: "ez most marhaság"

Az Ügyvédi Összefogás már korábban meghirdetett Megújulás 12 pontja elnevezésű programjában – többek között a kamarai gazdálkodás, működés racionalizálásával, költséghatékonnyá tételével – az egyik legfontosabb célként a tagdíj 20%-os csökkentését tűzte ki.

A kamara vezetésének többsége az elmúlt években mindvégig idegenkedett a tagdíj csökkentésétől, és szerencsénk volt, ha a kötelező hozzájárulásunk összege éppen nem növekedett, hanem csak stagnált.

A tagdíjcsökkentés az Ügyvédi Összefogás meghirdetett programjában került a szakmai nyilvánosság elé.

A 2014. február 4.-re összehívott BÜK elnökségi ülés kiküldött napirend listájában ugyanakkor hirtelen és váratlanul felbukkant egy 10%-os tagdíjcsökkentési pont.

Az elnökségi tagoknak – az ülés előtti estén – megküldött anyagból azonban egyértelműen kiderült, hogy a javaslat nem több egyszerű és egyszeri választási kampányfogásnál.

A BÜK elnökségi többség 10%-os kampány tagdíjcsökkentése ugyanis mindössze 1 évre, kizárólag 2014-re vonatkozik.

Ráadásul az előterjesztésből kiviláglott, hogy a tagdíjcsökkentési folyamat pénzügyi alapját a feltételezett matrica bevételek megjelenése és növekedése képezné.

Azon matrica ügyből tervezett bevétel jelentené tehát az alapfeltételt, amelynek bevezetését – az Ügyvédi Összefogás résztvevői, a mozgalmat támogató tagok és vidéki kamarák határozott fellépése következtében – a MÜK jelenleg levett napirendről, és amely rendszernek fél évvel történő elhalasztását a kormányzat már kezdeményezte a jogalkotónál.

A jelenlegi vezetők egy része a tovatűnő matrica bevételi tervek és eddig hangoztatott tagdíjcsökkentés elleni „elveik” dacára a kamarai választások előtt két héttel úgy határozott, hogy erre az évre mégis csak csökkenjen a tagdíj. Azt, hogy ez a tagdíjcsökkentés nem egy átgondolt gazdasági stratégián nyugvó felelősségteljes, megalapozott döntés, hanem Réti László elnök és egyes vezetőtársainak kampányötlete a következőkből is egyértelműen kiviláglik.

A negyedéves tagdíjbefizetésünk határideje 2014. január 31.-én járt le. Semmi nem gátolta a jelenlegi elnökségi többséget abban, hogy akár a 2013. novemberi, akár a decemberi elnökségi ülésen már meghozza ilyen tartalmú döntését, azaz a most visszatérítendő vagy beszámítandó díjcsökkentés összegét a tagoknak be se kelljen fizetni. A kamara gazdasági helyzete negyed évvel korábban sem lehetett más, mint jelenleg, azaz ha most van lehetőség díjmérséklésre ez jóval korábban is megtehető lett volna.

Az elnökségi ülésen egyébként dr. Kiss Pál főtitkár is elismerte a díjcsökkentés kampányjellegét, mikor kijelentette, hogy „ez most marhaság, ilyen 10 %-os csökkentéssel kiállni. Ez választási fogás.”

Az Ügyvédi Összefogás ugyanakkor biztos abban, hogy a tényeket néző kollégáink tisztánlátását ilyen könnyen tetten érhető választási fogással nem lehet megzavarni.

Minden józan gondolkodású, a körülményeket mérlegelő  kollégában okkal merülhet fel az a kérdés is:  Ugyanazon kamarai vezetői többség, aki eddig soha nem csökkentette a tagdíjat – amennyiben a választások után pozíciója és ezáltal lehetősége lesz rá – nem veszi-e majd többszörösen vissza azt, amit most kényszerűségből adott.

Az Ügyvédi Összefogás a programjában nem kapcsolta össze a tagdíjcsökkentést semmilyen matrica bevétellel, meggyőződésünk ugyanis, hogy felelősségteljes, racionális kamarai működés mellett, a tagságra kötelezően kirótt újabb bevételek nélkül is lehetőség van a tagok terheinek mérséklésére.

Ügyvédi Összefogás

Ha kérdése, javaslata, észrevétele van kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi e-amil címen.
E-mail: [email protected]

Kövessen minket Facebookon is:fblogo

 

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére