"lus est ars boni et aequi"

Az Ügyvédi Összefogás válasz-közleménye az Elnökség 2014. február 4-i közleményére

Réti elnök úr kamarai szerződései

A BÜK elnöke hírlevélben tette közzé és küldte meg a tagságnak az elnökség 2014. február 4-ei közleményét. Korábban már tájékoztatást adtunk arról, hogy Réti elnök úr hivatalos kamarai honlapunkon nem ad lehetőséget az Ügyvédi Összefogásnak a megszólalásra. Ezért vagyunk kénytelenek saját anyagi forrásból fenntartott honlapunkon, illetve e-mail útján kapcsolatot keresni a kollégáinkkal.

A közlemény tárgyát képező szerződések tekintetében a tények a következők.

A közlemény maga rögzíti, hogy a matrica ügy első ízben 2011. július 4-i elnökségi ülésen bukkant fel, 2 évvel korábban, mint ahogy a jogalkotási folyamatban a matricakérdés majd feltűnik.

Az elnökség 2011-ben arról határozott, hogy az elnök által felvetett matricaötlet megvalósíthatóságának megvizsgálására a kamara írjon ki egy pályázatot.

A 2011. július 4-i 470/8/22. számú elnökségi határozat a megvalósíthatósági tanulmány díjkeretét nettó 10 millió forintban maximalizálta.

A pályázatok benyújtását követő 2011. szeptember 5.-i elnökségi ülésen a beérkezett tanácsadói ajánlatokat az elnök nem bocsátotta szavazásra, így azok tárgyában elnökségi döntés nem született. Ez a tény az elnökség mostani közleményéből is megállapítható.

Ugyanez történt a 2011. október 3-i elnökségi ülésen is, amelyen a kiválasztott AAM Consultinggal történő szerződéskötést az elnök szintén nem bocsátotta szavazásra, hanem a jegyzőkönyv tanúsága szerint kész tényként közölte, hogy a második legjobb ajánlattevő ajánlatát „fogadtuk el”. A többes szám elnökségi döntés hiányában nem tudni kit takar.

Az aláírt szerződés dátuma: 2011. október 3. összege pedig nettó 18.335.000,-Ft.

Az AAM tanácsadó céggel immáron matrica ügyként elhíresült projektre vonatkozó tanulmánykészítés tárgyában 2013. november 21-én újabb szerződéskötésre került sor, de ekkor már nettó 39.200.000,-Ft díjazásért. Az elnökségi közleményben hivatkozott 2013. november 4-i 470/12/14 számú elnökségi határozat azonban szintén nem tartalmaz a szerződéskötéssel kapcsolatos döntést. Ezt a jelenlegi elnökségi közlemény sem állítja, feltehetően nem véletlenül.

Réti elnök tehát az elnökség határozatában megállapított nettó 10 millió forintos határt jelentősen túllépve összesen nettó 57.535.000,-Ft, azaz bruttó 73 millió forint díjazásért kötötte meg a tanácsadói szerződéseket az AAM Consultinggal.

Várjuk annak az elnökségi határozatnak a bemutatását, amelyben a testület módosította a nettó 10 milliós összeghatárra vonatkozó döntését. 

Az elnökségi közlemény utolsó mondatának fenyegető hangnemét, valamint az Ügyvédi Összefogás megfélemlítésére tett bármely kísérletet határozottan visszautasítjuk.

Már csak annak a kérdésnek a megválaszolása maradt hátra: Ilyen érdekképviseletet akarunk magunknak?

A kérdésre nemmel válaszolóknak kívánunk választási alternatívát nyújtani a kamara megújítását célzó programunkkal.

Egyes számú programpontunk: Felelős és elszámoltatható kamarai vezetést Budapesten. Ennek megfelelően az Ügyvédi Összefogás – megválasztása esetén – haladéktalanul arra tesz indítványt a kamara legfőbb döntés hozó szervének, hogy a matrica kérdés megtárgyalása, eldöntése kerüljön a közgyűlés hatáskörébe.

Meggyőződésünk, hogy az ügyvédséget érintő ilyen fajsúlyos ügy megítéléséről közvetlenül a tagságnak kell határoznia.

A mai napon – a demokratikus eljárás elvének tiszteletben tartása alapján – Réti elnök úrtól kértük jelen válasz közleményünknek a BÜK honlapján történő közzétételét és hírlevélként valamennyi kollégánk számára történő megküldését.

Ügyvédi Összefogás

Ha kérdése, javaslata, észrevétele van kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi e-amil címen.
E-mail: [email protected]

Kövessen minket Facebookon is:fblogo

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére