"lus est ars boni et aequi"

AZ EÖTVÖS DÍJ MARGÓJÁRA

A budapesti ügyvédség legrangosabb szakmai elismerése a BÜK elnöksége által 1999-ben alapított „Eötvös Károly Díj”, amelynek évenkénti átadására hagyományosan az éves rendes közgyűléshez kapcsolódóan kerül sor.

A szakmai elismerésekre szükség van. Nemcsak a díjazottak számára jelenti egy kiemelkedőnek tekintett szakmai teljesítmény megbecsülését, de a díjazó számára is legalább ilyen fontos, mert a testületi, hivatásrendi kohéziót tudja vele erősíteni. Utóbbi esetében azonban rendkívüli felelősséget is jelent. Több ezer kolléga közül megtalálni az arra legérdemesebb néhányat, szinte megoldhatatlan feladatnak tűnik, főleg akkor, ha a kiválasztás szempontjai nem egyértelműek és nem is nyilvánosak. A BÜK honlapjának „Digni honore – akikre büszkék vagyunk” oldalán fellehető, gyakorlatilag csak a kitüntetettek névsorára szorítkozó információkból nem derül ki, hogy a kitüntetés milyen elvek és eljárás mentén és pontosan milyen grémium által kerül odaítélésre. Sőt az sem – holott a közelmúlt által szolgáltatott példa ezt indokolná – hogy a díjra utóbb lehet-e érdemtelenné válni, s ha igen akkor a díj visszavonására milyen eljárás mellett kerülhet sor.

Elmondható, tehát, hogy a díjra való jelölési és döntési folyamatok mellőzik a szakmai nyilvánosságot, s így koránt sem meglepő, ha a szélesebb ügyvédi közvélemény egyáltalán nincs arról meggyőződve, hogy a díj mindig az arra valóban leginkább érdemesek részére kerül odaítélésre. De ez így nem jó! Alapvetően méltánytalan a díjazottakkal szemben és hitelrontó a díjazók vonatkozásában. Sokak számára még az sem világos, hogy az „Eötvös Díj” most kiemelkedő szakmai teljesítményért, esetleg életútért jár, vagy valamilyen kamarai tisztségben eltöltött sok éves munka elismeréséért.

A nyilvánosság jelen esetben is a dolgok hasznára lenne, és sok minden magától a helyére kerülne. Például az, hogy az „Eötvös Díj” legyen szigorúan szakmai teljesítményért járó kitüntetés, míg az ügyvédi közéletben aktívan részt vevők, arra idejüket és energiájukat áldozók elismerése történjék egy másik, akár erre nevesítetten megalapított díj formájában. Az első határozott lépés ez irányba egy olyan elnökségi határozat lehetne, amely kimondaná, hogy aktív kamarai tisztségviselő ne részesülhessen „Eötvös Díjban”. Ez a lépés, összekötve az évenkénti díjazottak számának csökkentésével, a díj rangját és jelentőségét minden bizonnyal jelentős mértékben emelné.

Mindazonáltal az Ügyvédi Összefogás gratulál az „Eötvös Díj” idei kitüntetettjeinek is.

Ha kérdése, javaslata, észrevétele van kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi e-amil címen.
E-mail: [email protected]

Kövessen minket Facebookon is:

fblogo

 

 

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére