"lus est ars boni et aequi"

Az elfogultsághoz

„…NEM CSAK FÜGGETLENNEK KELL LENNI, ANNAK IS KELL LÁTSZANI” (Dr. Baka András, kúriai tanácselnök – Forrás: http://index.hu/belfold/2011/12/26/baka_andras/)

Dr. Baka András pert indított az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) előtt a Magyar Állammal szemben. A bíróság megállapította a felperest ért jogsértést. A perben Dr. Baka András ügyvédjeként egy  olyan kolléga járt el, aki 2002 és 2006 között a Budapesti Ügyvédi Kamara Fegyelmi Bizottságának jegyzője, 2006 és 2014 között pedig tagja volt. A Budapesti Ügyvédi Kamara 2014.02.21-én megtartott megismételt választási közgyűlése az ügyvéd kollégát ismételten a Budapesti Ügyvédi Kamara fegyelmi bizottsági tagjának választotta.

A Dr. Bártfai Beatrix és 18 további ügyvéd kolléga által indított perben 2015.09.24-én a Fővárosi Ítélőtábla ítéletével jogerősen megsemmisítette a BÜK 2014-es választási közgyűlésének valamennyi, szám szerint 129 db. határozatát, ideértve természetesen Dr. Baka András fent említett jogi képviselőjének az ismételt mandátum szerzését is

A per megmutatta, hogy a kamarai önkormányzatiságot tükröző tisztségviselői mandátumok nem alapulhatnak olyan választáson, melynek szabályai egyrészt de facto alkalmatlanok egy hatezer fős kamara tisztségviselői karának demokratikus kiválasztására, másrészt még ezen sok sebből vérző szabályokat sem tartják be. Különösen így van ez akkor, ha olyan eljárási szabályok sérülnek, melyek megsértése hatással lehet a választás hitelességére, sőt eredményére is.

A szakmai licencek kiadásáról, a tagjai megmérettetéséről, ad abszurdum akár megélhetéséről is döntő, a szakmapolitikát és érdekképviseletet ellátni hivatott köztestület esetében elfogadhatatlan, hogy az ilyen hatáskört biztosító mandátumszerzésre ne a vonatkozó szabályok az önkormányzatiság, a demokrácia elveinek, az írott, valamint az erkölcsi és/vagy szakmai alapon íratlan eljárási szabályok maradéktalan megtartásával legyen csak és kizárólag lehetősége bárkinek. Nem csak az a fontos tehát, hogy személy szerint ki kerül az ilyen jogköröket biztosító pozíciókba, hanem elsődlegesen az, hogy a tisztségviselői mandátum megszerzéséhez, az önkormányzati és köztestületi legitimitáshoz semmilyen kétség vagy aggály ne legyen társítható. Azonban legalább ennyire fontos az is, hogy az éppen e vonatkozásban is súlyos hiányosságokat megállapító jogerős ítélet felülvizsgálatához se férjen semmilyen személyi kapcsolatokra alapítható kétség.

A BÜK valamennyi választási határozatát első és másodfokon megsemmisítő jogerős ítélet ellen kezdeményezett felülvizsgálati eljárásban a Kúria 2016. február 3-ára tűzte ki a tárgyalását. A felpereseknek csak kilenc munkanappal a tárgyalást megelőzően kézbesített kúriai idézés szerint a felülvizsgálati eljárásban Dr. Baka András vezette tanács jár el.

Mindezek tükrében a felperesek a felülvizsgálati eljárásban eljáró tanácsvezető ellen elfogultsági kifogást terjesztettek elő, annak érdekében, hogy a felülvizsgálati eljárásban még az elfogultság látszata se merülhessen fel senkiben. Mert „nemcsak függetlennek kell lenni, annak is kell látszani”!

 

 

2 Hozzászólás

  1. Czirmes György Válasz

    Az EU jogszabályok magyarra fordítása a magyar állam felelőssége volt. Az orvosi diplomák elismerése tekintetében téves fordítás történt, amely miatt egy franciaországi volt disszidens magyar orvos nagyjából 100.000 EURO kárt szenvedett.
    A jelen cikkben megemlített illető, aki egyébként Strasbourgban is dolgozott a fentiek ellenére úgy rúgott le bennünket, hogy a lábunk sem érte a földet

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére