"lus est ars boni et aequi"

A LÉNYEGRŐL

Az elmúlt hetekben az Ügyvédi Összefogás Egyesülete (ÜÖE) többször szembesült azzal az egyébként helyén való kritikával, hogy a BÜK választások eredményének jogerős megsemmisítése óta elvész a „felpörgött” jogi eljárásokban és adós maradt a „lényeg” kommunikálásával. Noha a jogi eljárások részben kezdeményezését, részben pedig az azokban való kényszerű részvételt a magunk részéről valóban fontosnak tartjuk, mert kiváló szakmai lehetőséget kínálnak annak demonstrálására, hogy a kamarára vonatkozó szabályok számos vonatkozásban alkotmányossági deficitben szenvednek, s az egyes eljárásokat kezdeményezők (miniszter, MÜK) milyen hatékonyan tudnak erre rájátszani vagy éppenséggel azt megteremteni. Tény azonban, hogy azok, akik ezeknek a jogi eljárásoknak az előzményeit és részleteit, vagyis a pontos tényállást nem ismerik, az eljárásokba való beletemetkezést öncélú jogászkodásnak tekinthetik. Részükről, azaz a többség részéről indokolt tehát az igény, hogy időről-időre elevenítsük fel, hogy miről is szól mindez, mi végre a fennálló rendszer kritikája, mi a jövőkép. Már csak azért is, mert az új választásokra előbb vagy utóbb, ilyen vagy olyan szabályok szerint sor kerül és ott már csak „A LÉNYEG” a lényeg: Milyen kamarát akarunk?

Az ÜÖE abban az egyfelől szerencsés, másfelől szomorú helyzetben van, hogy célkitűzései a 2013. év végi programalkotáshoz (http://ugyvediosszefogas.hu/site/wp-content/uploads/2014/01/Ugyvedi_Kamara_12_Pont_140121.jpg) képest mit sem változtak. Részben azért, mert az akkor leírtakat ma is maradéktalanul időszerűnek tekintjük, részben pedig azért, mert az abban foglaltakból az elmúlt lassan-lassan két évben sajnos semmi, de szó szerint semmi nem valósult meg (a tagdíjcsökkentésre vonatkozó programpontunknak a választási kampányban történt lenyúlásával egy szemkiszúrásnak is felérő mértékű „megvalósítását” természetesen nem tekintjük ilyennek). A lényeg tehát még mindig „A megújulás 12 pontja”, amely mostantól vezérlő és figyelmeztető lángoszlopként  fog állni honlapunk nyitó oldalán mindaddig, amíg azok maradéktalanul nem teljesülnek.

A mózesi törvényekkel ellentétben azonban ezek nem kőbe vésett parancsok. Irányt ugyan mutatnak, de nem szabnak. Közösen kell tudnunk az egyes pontokat részletes tartalommal megtöltenünk, a gyakorlati megvalósíthatósághoz szükséges technikával megtámogatnunk és időről-időre újabb pontokkal kiegészítenünk. Ezen a hosszú és tulajdonképpen soha véget nem érő úton mi sem ígérhetünk mást, mint „vért, izzadságot és könnyeket”, de ellentétben az elmúlt sok évtized kamarai vezetésével, közöttünk senki nem gondolja úgy, hogy a bölcsek köve az ő birtokában lenne. A részletekben rejlő ördög továbbra is közöttünk jár. Elűzéséhez hívjuk közös gondolkodásra és munkára a Kollégákat!

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére