"lus est ars boni et aequi"

A HITBIZOMÁNYRÓL

Örömmel tájékoztatjuk a tevékenységünket figyelemmel követő kollégákat, reménybeli szavazóinkat és a budapesti ügyvédséget, hogy az Ügyvédi Összefogás választási együttműködési megállapodást kötött a Kollégák a XXI. századi Ügyvédségért mozgalommal. Elismerjük egymás választási programját és kölcsönösen támogatjuk a változás mellett kiálló jelöltjeinket. A két alternatív ügyvédi civil mozgalom célja, hogy mihamarabb elinduljanak az átfogó kamarai reformfolyamatok. A közös nyilatkozatot  itt, míg a jelöltlistát itt tekintheti meg. Meggyőződésünk, hogy a Változás esélyei az együttműködés révén jelentősen megnövekedtek! Kérjük tehát mindazokat, akik eddig is támogatták a munkánkat és egyetértettek célkitűzéseinkkel, hogy 2018. november 16-án szavazatukat „A változás listájára” adják le.


Mennyire hiteltelen és megmosolyogtató, amikor egy demokratikus alapokra és a dicsőséges 150 éves kamarai múltra hivatkozó szervezet regnáló tisztségviselői, vagy azok fogadott, esetleg fogadatlan, prókátorai azzal érvelnek egy-egy jelenlegi tisztségviselő újra választása mellett, hogy az illető azért alkalmas az adott tisztség ellátásra, mert sokadik ciklus óta ő látja azt el, a többi aspiráns pedig azért nem, mert még nem voltak ilyen tisztségben, vagyis nyilvánvalóan felkészületlenek és alkalmatlanok.

Az ennél is kevésbé hiteles érvelés pedig az, amikor egy vezető tisztségre jelölt alkalmassága mellett az a mindent átütő érv, hogy ő eddig egy teljesen más tisztséget látott el, tehát világos, hogy erre is alkalmas. Természetesen az adott tisztségre bejelentkező másik jelölttel pedig az a legnagyobb gond, hogy eddig még semmilyen tisztséget nem töltött be.

Mindez a kiválasztottságot, a felkentséget, a megkérdőjelezhetetlenséget, a visszahívhatatlanságot, az eleve elrendeltséget  sulykolja a választóba. Ráadásul mennyivel hatásosabb, ha a kihívót szakmai és emberi kvalitásaiban is ekézzük egy kicsit, vagy éppen nagyon.  Mindeközben persze azt remélve, hogy az egyszeri választó nem teszi fel a kérdést magának:

Hogy is van ez?
Nem azért vannak a négyévenkénti választások, hogy azon a jelöltek egyenlő feltételek mellett mérettessék meg magukat?  Vagy van olyan szabály, hogy az egyenlők között vannak egyenlőbbek? Vagy, ahogy Sándor György klasszikus bon mot-ja szól: „Egyenlő pályák, egyenlő esélyek. Én biciklivel megyek.”

Az a tény, hogy egyszer ők is úgy kerültek megválasztásra, hogy előtte semmilyen kamarai tisztségük nem volt, számukra már nem értelmezhető. Ki emlékszik már arra a sokadik ciklus után? Persze nyilván zavaró lehet, hogy újabban négyévente emlékeztetik őket erre és ilyenkor az energiák jobbára a székkarfák szorítására megy el hónapokig, de hát nincs mit tenni: a zárt alakzatot nem lehet megbontani, mert akkor jönnek az új beszivárgók.  És innen már csak egy lépés, hogy a tisztségviselés puszta öncéllá, esetleg védőernyővé váljon.

Lehet-e egyáltalán ilyen körülmények között értelmes választásokról beszélni? Hisszük, hogy lehet, csak borzalmasan nehéz, amihez azonban

TE ÉS MI IS KELLÜNK!

 Választási programunkat és jelöltjeinket az oldal tetején lévő jobb oldali kék és zöld gombokra kattintva tekintheti meg

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vissza a tetejére